Με σημαντική ενίσχυση των εσόδων, αλλά με διεύρυνση των προ φόρων ζημιών έκλεισε το 2011 για την εγχώρια βιομηχανία μετάλλων, ωστόσο, το 2012 η εικόνα επιδεινώνεται λόγω της ύφεσης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Hellastat.

Πιο αναλυτικά, η διεθνής ζήτηση για βασικά μέταλλα το 2011 (κυρίως για αλουμίνιο και χαλκό) σημείωσε εμφανή ανάκαμψη, κάτι που σε συνδυασμό με τις αυξημένες μέσες τιμές των μετάλλων, ενίσχυσε σημαντικά τον όγκο παραγωγής και τα έσοδα των ελληνικών βιομηχανιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δείκτη βιομηχανικής παραγωγής της ΕΛΣΤΑΤ, το 2011 η παραγωγική δραστηριότητα του κλάδου ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 6,4%.

Ωστόσο, η επιδείνωση της ύφεσης στην Ελλάδα και η κρίση χρέους στην ευρωζώνη ανέστρεψαν τις θετικές συνθήκες του κλάδου, οδηγώντας στην υποχώρηση της ζήτησης και στην πτώση των τιμών στα βασικά μέταλλα το 2012.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, η κάμψη της παραγωγικής επίδοσης τους πρώτους 9 μήνες του 2012 διαμορφώθηκε σε 5,4% σε ετήσια βάση, με την τάση υποχώρησης να χαρακτηρίζει τις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων.

Επίσης, οι νέες παραγγελίες το τελευταίο δωδεκάμηνο (Οκτ. 2011 – Σεπτ. 2012) υποχώρησαν κατά 12,5% συγκριτικά με το προηγούμενο αντίστοιχο διάστημα.

Σύμφωνα με την Hellastat, οι βιομηχανίες μετάλλων υφίστανται σημαντικές καθυστερήσεις στην είσπραξη των απαιτήσεών τους από εγχώριες κατασκευαστικές εταιρείες / πελάτες, καθώς οι τελευταίες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας λόγω της μειωμένης δραστηριότητάς τους.

Επιβαρυντικό παράγοντα για το κλάδο αποτελεί επίσης η διακύμανση των διεθνών τιμών των μετάλλων, ενώ ιδιαίτερα μεγάλο είναι πλέον το κόστος παραγωγής λόγω της ανόδου του ενεργειακού κόστους.