Την εκτίμηση ότι υπάρχει βούληση για αλληλεγγύη προς την Ελλάδα εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Στιβ Βανάκερε μετά από συνάντηση που είχε με τον Γ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο Βανάκερε τόνισε πως το 2012 ήταν μια δύσκολη χρονιά, όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά και για την ελληνική κυβέρνηση που έπρεπε να πάρει γενναίες αποφάσεις και υποστήριξε πως οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν και οι θυσίες δεν ήταν μάταιες.

«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο σε ευρωπαϊκό επίπεδο δείχνουν ότι υπάρχει βούληση για αλληλεγγύη Όλοι οι συνάδελφοι στο Eurogroup και στο ΕCOFIN αναγνωρίζουν ότι έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες. Πρέπει, όμως, να προειδοποιήσουμε ότι χρειάζεται και άλλη προσπάθεια τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια, ας είμαστε ειλικρινείς, και όχι μόνο για την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε πως ακόμη και πιο εύπορα κράτη, όπως το Βέλγιο, πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για τη δημοσιονομική σταθερότητα, ενώ ξεκαθάρισε πως «η ευρωπαϊκή κρίση δεν τελείωσε ακόμη».

«Θεωρώ ότι η παρούσα κυβέρνηση στην Ελλάδα αντιμετωπίζει τα προβλήματα με έναν ουσιαστικό τρόπο. Θέλω να συγχαρώ το συνάδελφό μου, το Γιάννη, για τη δουλειά που έχει κάνει και ελπίζω ότι ο ίδιος και συνολικά η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά θα συνεχίσουν να έχουν υποστήριξη όχι μόνο στο Κοινοβούλιο, αλλά και στην κοινή γνώμη, γιατί είναι ένας δρόμος παραγωγικός που οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον για το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού», τόνισε ο Βέλγος αξιωματούχος..

Όπως τόνισε τη συζήτηση απασχόλησαν οι μελλοντικές προκλήσεις, η τεχνική βοήθεια που προσφέρουν στην Ελλάδα δημόσιοι λειτουργοί του Βελγίου στην διαχείριση των εσόδων και στη συλλογή φόρων. «Η φιλία μεταξύ των δύο χωρών είναι μακροχρόνια και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτή τη φιλία», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε τον Βέλγο υπουργό, ο γνώστη και της ευρωπαϊκής, αλλά και της ελληνικής οικονομίας και αναγνώρισε τη στήριξη που παρείχε το Βέλγιο στις κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα. «Δεν ήταν εύκολος συνάδελφος αλλά στο τέλος, όταν ήρθε η κρίσιμη στιγμή, μας βοήθησε και θέλω να το τονίσω», είπε ο Έλληνας υπουργός.