Τις δραματικές διαβουλεύσεις στο Eurogroup, μέχρι την απόφαση εκταμίευσης της δόσης, περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, λέγοντας ότι «αν απειλούσαμε με αυτοανάφλεξη, θα έβαζαν ένα προστατευτικό κλοιό και θα γινόμασταν Ιφιγένεια».

Ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» στο ΣΚΑΪ , αναφερόμενος στη δραματικότητα των στιγμών, είπε πως ανέφερε στους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο Eurogroup ότι «αν βγούμε από εδώ χωρίς λύση, η Ελλάδα σε λίγους μήνες δεν θα ανήκει στη Δύση» καθώς η χώρα θα στρεφόταν αλλού για την εξεύρεση πόρων.

«Πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την αξιοπιστία που έχουμε πετύχει», δήλωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι κατά το τελευταίο έκτακτο Eurogroup έγινε μία σκληρή διαπραγμάτευση και παρά την καχυποψία από ορισμένα κράτη φτάσαμε να λαμβάνουμε συγχαρητήρια και από φίλους και από κράτη δύσπιστα.

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πως «βρισκόμαστε σε ένα δημοσιονομικό γκρεμό, σε μια τεράστια κρίση χρέους» και τα μέτρα είναι πολύ οδυνηρά, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν έχει δει καμία άλλη πρόταση, ενώ πρέπει κι εμείς δυστυχώς να φέρουμε μέρος αυτού του βάρους.

Ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη διαδικασία επαναγοράς ομολόγων, ενώ, αναφερόμενος στα επώδυνα, όπως παραδέχθηκε, μέτρα, τα χαρακτήρισε επένδυση της δικής μας γενιάς για τις επόμενες, σημειώνοντας ότι κάναμε σφάλματα στο παρελθόν και δεν φερθήκαμε υπεύθυνα.

Σχετικά με τα οικογενειακά επιδόματα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το σύστημα που ίσχυε έως σήμερα δεν ήταν αρκετά δίκαιο, αναφέροντας ότι οι τρίτεκνοι έπαιρναν επιδόματα χωρίς κριτήρια.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα της δραχμής δεν έχει εξαφανιστεί.  «Καταδικάζω όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό», τόνισε. στη συνέχεια, ενώ για τη λίστα Λαγκάρντ ανέφερε ότι σύντομα θα σταλεί στην Ελλάδα από τη Γαλλία, καθώς υπήρξε ένα τεχνικό πρόβλημα που αντιμετωπίστηκε.