Σε υποβάθμιση των προβλέψεων του για την παγκόσμια ανάπτυξη προχώρησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), προειδοποιώντας ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.

Παράλληλα, με φόντο τις ζοφερές οικονομικές προοπτικές, ο ΟΟΣΑ καλεί τις κεντρικές τράπεζες να ετοιμαστούν για έκτακτη νομισματική χαλάρωση, εφόσον οι πολιτικοί αποτύχουν να προσφέρουν αξιόπιστες απαντήσεις στην κρίση χρέους.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του, ο Οργανισμός προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9% το 2012 και 3,4% το 2013, μία εκτίμηση σημαντικά μειωμένη σε σύγκριση με την τελευταία πρόβλεψη τον περασμένο Μάιο για ανάπτυξη 3,4% εφέτος και 4,2% το 2013.

Επισημαίνει δε, ότι η ευρωζώνη αντιμετωπίζει δύο χρόνια οικονομικής συρρίκνωσης, ενώ οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να εισέλθουν σε ύφεση, σε περίπτωση που δεν υπάρξει πολιτική συμφωνία για την αποφυγή λήψης περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων από τη χώρα αυτή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, η ευρωζώνη προβλέπεται να συρρικνωθεί 0,4% εφέτος και 0,1% το 2013, επιστρέφοντας στην ανάπτυξη το 2014 με ένα ρυθμό 1,3%.

Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί, επίσης, ότι οι αποκλίνουσες χρηματοδοτικές συνθήκες απειλούν με διάσπαση την Ευρωζώνη, αν οι πολιτικοί αποτύχουν να ελέγξουν την κρίση χρέους.