Σε νέα συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα παραπέμπεται η εξέταση του ελληνικού ζητήματος, όπως έγινε γνωστό τις πρώτες πρωινές ώρες.

Μετά από μία μαραθώνια συζήτηση, οι υπουργοί οικονομικών του ευρώ δεν κατέληξαν σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και θα επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις 26 Νοεμβρίου.

«Το Eurogroup συζήτησε εκτενώς και σημείωσε πρόοδο στον προσδιορισμό ενός πακέτου αξιόπιστων λεπτομερειών που έχουν ως στόχο την περαιτέρω βιώσιμη συνεισφορά στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το Eurogroup διέκοψε την συνεδρίαση για να επιτρέψει να συνεχιστούν οι εργασίες (επί τεχνικών θεμάτων) για ορισμένα από τα στοιχεία αυτού του πακέτου. Το Eurogroup θα συνεδριάσει την Δευτέρα, στις 26 Νοεμβρίου» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

«Δεν καταλήξαμε σε συμφωνία για την Ελλάδα.Οι αρχηγοί των κρατών θα χρειαστεί να λάβουν μια απόφαση.Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά επιλογών για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας, που εκτιμάται σε 32 δισεκατομμύρια ευρώ» δήλωσε βγαίνοντας από την μαραθώνια σύσκεψη ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά πρέπει να υπάρξει λίγο περισσότερη», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Υπάρχουν πολύπλοκοι υπολογισμοί που πρέπει να γίνουν τις επόμενες ημέρες .Δεν ξέρω πότε θα γίνει η εκταμίευση προς την Ελλάδα. Η χώρα έχει κάνει αυτά που έπρεπε, σειρά μας τώρα», τόνισε από τη μεριά του ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ.

Η ανακοίνωση των Ευρωπαίων

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρει ότι, το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο της τρόικας και των ελληνικών αρχών σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ευρύ φάσμα θετικών μέτρων στους τομείς της δημοσιονομικής σταθεροποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Οπως επισημαίνεται, το Eurogroup σημείωσε με ικανοποίηση ότι όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις που είχαν ζητηθεί πριν από τη σημερινή συνεδρίαση έχουν εκπληρωθεί με ικανοποιητικό τρόπο. Αυτό αντανακλά ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων όπως, επίσης, και τον προϋπολογισμό του 2013 και μια φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για την περίοδο 2013-2016.

Οι προσπάθειες αυτές, υπογραμμίζεται, αποδεικνύουν την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών σε σχέση με το πρόγραμμα προσαρμογής. Το Eurogrpoup συνεχάρη τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλαν οι ελληνικές αρχές και οι ‘Ελληνες πολίτες για να φτάσουν σ’ αυτό το στάδιο.

Στην ανακοίνωση του Ζ.Κλ. Γιούνκερ αναφέρεται ότι το Eurogroup είχε μια διεξοδική συζήτηση και σημείωσε πρόοδο σχετικά με ένα συνεκτικό πακέτο αξιόπιστων πρωτοβουλιών, οι οποίες αποσκοπούν στη σημαντική συνεισφορά για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, το Eurogrpoup διέκοψε τη συνεδρίασή του προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω τεχνική επεξεργασία σε κάποια από τα στοιχεία του πακέτου και θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου.