Η Lehman Brothers Inc και η Lehman Brothers International Europe ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέληξαν σε έναν διακανονισμό της αγωγής που τους είχε ασκηθεί για ένα ποσό ύψους 38 δισεκ. δολαρίων, εξέλιξη η οποία χαρακτηρίζεται σημαντικό βήμα ώστε οι πελάτες της και οι πιστωτές της να ανακτήσουν τα χρήματα που τους οφείλονται.

Η συμφωνία υπόκειται στην έγκριση δικαστηρίου της Νέας Υόρκης που είναι αρμόδιο για υποθέσεις που εντάσσονται στον πτωχευτικό κώδικα κι αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του το πρώτο τρίμηνο του 2013, αλλά και σε αγγλικό δικαστήριο.

Την Πέμπτη, η αμερικανική επενδυτική εταιρία είχε ανακοινώσει μια χωριστή συμφωνία σχετικά με παράγωγα της ελβετικής θυγατρικής της, Lehman Brothers Finance AG.

Βάσει της συμφωνίας, η εταιρία αναμένεται να αποδώσει αρχικά ένα ποσό ύψους 7 δισ. δολαρίων σε πελάτες της.

Η ευρωπαϊκή θυγατρική της αναμένεται να λάβει 8 δισ. δολάρια που διεκδικούνται από πελάτες της.

Ο Τζέιμς Γκίντενς, ο εκκαθαριστής για περίπου 200 χιλιάδες χρηματιστηριακές δοσοληψίες της Lehman Brothers, χαρακτήρισε την κίνηση για διακανονισμό των απαιτήσεων “ορόσημο”, υποσχόμενος ότι οι δικαιούχοι θα αποζημιωθούν πολύ κοντά στο 100% της απαίτησής του πολύ ταχύτερα από το εάν η απαίτησή τους είχε δικαστική τροπή.

Η Λίμαν, μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες της Γουόλ Στριτ, είχε υποβάλει αίτηση να ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της την 15η Σεπτεμβρίου 2008. Η εξέλιξη εκείνη είχε πυροδοτήσει παγκόσμια οικονομική κρίση και η χρεοκοπία της εταιρίας παραμένει μακράν η μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η Λίμαν εξήλθε από το καθεστώς της χρεοκοπίας τον Μάρτιο. Έχει αποπληρώσει ή σκοπεύει να αποπληρώσει 33 δισ. δολάρια από ένα συνολικό ποσό 65 δισ. δολαρίων που όφειλε στους πιστωτές της, ή 21 σεντς ανά δολάριο.