Λιγότερο του αναμενόμενου αυξήθηκαν οι εξαγωγές στην Κίνα δίνοντας μία τελευταία ένδειξη εξασθένησης της οικονομίας της, αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times.

Οι εισαγωγές της Κίνας μειώθηκαν κατά 2,6% σε ετήσια βάση, ενώ οι εξαγωγές της αυξήθηκαν μόλις κατά 2,7%. Η αύξηση των εξαγωγών ήταν υψηλότερη από το 1% που σημειώθηκε τον Ιούλιο, αλλά πολύ χαμηλότερη από τους διψήφιους ρυθμούς αύξησης που ήταν συνήθεις την τελευταία δεκαετία για τη στηριζόμενη στις εξαγωγές κινεζική οικονομία.

Κατά μεγάλο μέρος η εξασθένηση οφείλεται στην πληγείσα από την κρίση χρέους Ευρώπη – τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας – με τις εξαγωγές στην ΕΕ να καταγράφουν μείωση 12,7% σε ετήσια βάση.

Απογοητευτικά ήταν και τα στοιχεία για τις εξαγωγές στην Ιαπωνία, τα οποία κατέγραψαν πτώση 6,7%, ενώ οι εξαγωγές στις ΗΠΑ ανέκαμψαν, σημειώνοντας αύξηση 3% έναντι αύξησης 0,6% τον Ιούλιο.

Στην αρχή του έτους το Πεκίνο έθεσε στόχο την αύξηση του συνολικού εμπορίου κατά 10%, αλλά μέχρι τέλος του Αυγούστου διαμορφώθηκε στο 6,2%, καθιστώντας τον στόχο μη επιτεύξιμο.

‘Αλλοι οικονομικοί δείκτης που ανακοινώθηκαν χθες έδειξαν ότι η επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου συνεχίσθηκε τον Αύγουστο.