Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έκρινε, σήμερα, ότι η οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη «μακράν απέχει από εκείνη, που επακολούθησε την πτώχευση του “αιωνόβιου” επενδυτικού οίκου Lehman brothers» τον Σεπτέμβριο 2008.
«Απαντώ: όχι, στο ερώτημα εάν η οικονομική κατάσταση είναι τόσο κακή, όσο εκείνη μετά την πτώχευση της Lehman», δήλωσε ο κ. Ντράγκι στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξής του στην έδρα της EKT στην Φρανκφούρτη.

«Δικαιολογημένα ανησυχούμε…όμως, θα δηλώσω ότι απέχουμε πολύ από αυτήν την κατάσταση», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες, για πιθανές οικονομικές επιπτώσεις από την κρίση κρατικού χρέους, που διέρχεται η ευρωζώνη.

Εξάλλου, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι, «χρειάστηκε τότε (2008) χρόνος, για να γίνει αντιληπτό και συγχρόνως κατανοητό, πώς μεταδόθηκε η κρίση, ποιές στάθηκαν οι κύριες αιτίες, πώς έπρεπε να γίνει η διαχείριση μιάς αποτυχίας, όπως αυτή της Lehman”. «Έχουμε την επίγνωση των προβλημάτων, σε μεγάλο βαθμό», επισήμανε σχετικώς.

‘Οσον αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ), ο οποίος από την πρώτη Ιουλίου αντικαθιστά το Ευρωπαϊκό Ταμείο χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), o κ. Ντράγκι επισήμανε ότι, εάν επιτραπεί στον ΕΜΣ να βοηθά απ’ ευθείας όλες τις εμπορικές τράπεζες στην ευρωζώνη, όπως προτείνεται στον τωρινό δημόσιο διάλογο, λόγω Ισπανίας, «τότε αλλάζουν συνάμα τα γενικά χαρακτηριστικά του…δεδομένου ότι ο μηχανισμός αυτός δεν έχει συσταθεί για τέτοιο σκοπό».

Ειδικά αναφερόμενος στην περίπτωση της Ισπανίας, ο κ. Ντράγκι σχολίασε ότι, «θα πρέπει να επισημανθεί πως από μιάν ορισμένη σκοπιά, μπορεί να απαντηθεί ότι παρέχεται όντως απ’ ευθείας βοήθεια από τον χρηματοπιστωτικό μηχανισμό, στην περίπτωση δηλαδή που θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι ισπανικές τράπεζες, χωρίς να αυξηθεί σημαντικά το ισπανικό κρατικό χρέος».

«Στην περίπτωση αυτή ο χρηματοπιστωτικός μηχανισμός θα συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο αυτών των τραπεζών”, τόνισε συγχρόνως. «’Ομως, θέλουμε κάτι τέτοιο; Δημιουργήθηκε για τέτοιο σκοπό ο ΕΜΣ»; διερωτήθηκε τέλος ο κ. Ντράγκι.