Η κρίση του ευρώ και οι προσπάθειες ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει σήμερα στο Βερολίνο ο Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Γιάνσα, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων τον Ιανουάριο, θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της Μπούντεσταγκ, της Κάτω Βουλής του Γερμανικού Κοινοβουλίου, Νόρμπερτ Λάμερτ.

Οι συνομιλίες θα εστιαστούν στις διμερείς οικονομικές σχέσεις και οι δύο πλευρές θα εξετάσουν τις δυνατότητες για νέες γερμανικές επενδύσεις στη Σλοβενία και για προώθηση της συνεργασίας στον τομέα των υποδομών.

Ο Γιάνσα έχει ήδη συζητήσει πιθανές επενδύσεις με εκπροσώπους του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της Deutsche Bahn, Ρούντιγκερ Γκρούμπε, κατά την άφιξή του χθες το απόγευμα στο Βερολίνο.

Η Γερμανία είναι ο κύριος επενδυτής στη Σλοβενία. Ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών διαμορφώθηκε στα 3,6 δισ. ευρώ για κάθε πλευρά το 2010 με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές να φθάνουν τα 2 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Εκτός από τα θέματα που αφορούν τις επενδύσεις και το εμπόριο στην ατζέντα των συνομιλιών του Γιάνσα στο Βερολίνο θα βρεθούν τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, η επικύρωση της συνθήκης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και του δημοσιονομικού συμφώνου.