Η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι αυτοσκοπός δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ζήτησε να ολοκληρωθεί το δημοσιονομικό σύμφωνο με μια βιώσιμη στρατηγική ανάπτυξης και απασχόλησης.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, ο Σουλτς αναφέρθηκε επίσης στην Ελλάδα.

«Αν συνοδεύαμε το σύμφωνο σταθερότητας με μια βιώσιμη στρατηγική ανάπτυξης και απασχόλησης, είμαι σίγουρος ότι θα βρίσκαμε περισσότερη υποστήριξη στο ελληνικό κοινοβούλιο για τις μεταρρυθμίσεις που ζητούνται ως αντάλλαγμα για τη διεθνή βοήθεια», δήλωσε.

«Έχουμε επιτακτική ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας, είναι ένα ζήτημα δικαιοσύνης προς τις μελλοντικές γενιές, αλλά η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι αυτοσκοπός», τόνισε ο Σουλτς.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «πρέπει να δούμε από την πλευρά των εσόδων και όχι μόνο να κόβουμε τις δημοσιονομικές δαπάνες» και υπογράμμισε πως ο έλεγχος των ελλειμμάτων, ελαφραίνοντας την εξυπηρέτηση του χρέους, θα μπορούσε να δώσει περιθώρια ελιγμού στις διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να προωθήσουν μεγάλες επενδύσεις.

Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης ζήτησε επίσης να θεσπιστεί το ταχύτερο δυνατόν ένας φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στην Ευρώπη για να υπάρξει μια επιπλέον πηγή εσόδων για τα κράτη, αναγνωρίζοντας πως το σχέδιο αυτό συναντά μαζική αντίσταση.