Η ισοτιμία του ευρώ και τα διεθνή χρηματιστήρια υποχωρούν σημαντικά μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών στην Ελλάδα και τη Γαλλία, τα οποία ενίσχυσαν τους φόβους για διάσπαση της πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, η οποία θεωρείται κρίσιμη για τη συνοχή της.

Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, κινούμενη κάτω από το επίπεδο των 1,30 δολαρίων. Το ευρώ υποχώρησε έως και τα 1,2955 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Ιανουαρίου, αλλά στη συνέχεια ανατιμήθηκε ελαφρά και έφθασε στα 1,2978 δολάρια, καταγράφοντας πτώση κατά 0,8% σε σχέση με την Παρασκευή.

Ο δείκτης μετοχών MSCI για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, εκτός της Ιαπωνίας, υποχώρησε κατά 2,3%, επίσης σε χαμηλό τριμήνου. Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι πιθανό να σημειώσουν μεγάλες απώλειες στο άνοιγμά τους.

«Το ΠΑΣΟΚ είχε απροσδόκητα κακή επίδοση στις εκλογές. Έως ότου γίνει σαφέστερο πώς θα σχηματισθεί η κυβέρνηση συνασπισμού και τι θα κάνει σχετικά με το μνημόνιο, το ευρώ θα παραμείνει υπό πίεση», δήλωσε ο επικεφαλής της στρατηγικής για την αγορά συναλλάγματος της τράπεζας Barclays στο Τόκιο. «Τα πράγματα μοιάζουν πραγματικά εύθραυστα. Πρέπει να δούμε αν η Ν.Δ. μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση» δήλωσε σχετικά στέλεχος ιαπωνικής τράπεζας.

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα και τη Γαλλία απειλούν την εύθραυστη πολιτική συναίνεση που διατήρησε τη συνοχή της Ευρωζώνης για περισσότερο από δύο χρόνια που διαρκεί η κρίση και αυξάνει την πίεση στη Γερμανία να υιοθετήσει μία περισσότερο προσανατολισμένη στην ανάπτυξη προσέγγιση για την κρίση.

«Υπάρχουν μεγάλοι φόβοι ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα θα σταματήσει τα μέτρα λιτότητας και θα οδηγήσει σε μία άτακτη χρεοκοπία. Και αυτό οδήγησε σε μαζικές πωλήσεις σε όλες τις αγορές περιουσιακών στοιχείων που ενέχουν κίνδυνο» δήλωσε χρηματοπιστωτικός αναλυτής στο Σίδνεϊ. Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών είχε μία πολύ μεγαλύτερη επίδραση από ότι το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, δήλωσαν άλλοι παράγοντες της αγοράς.

«Το θέμα είναι ότι το αποτέλεσμα στην Ελλάδα αυξάνει αρκετά το επίπεδο της αβεβαιότητας, επειδή δεν είναι σαφές ποιος μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση ή πόσο πολύ αυτή θα διαρκέσει και ποια θα είναι η στάση της στις τρέχουσες συμφωνίες που έχει επιτύχει η Ελλάδα», δήλωσε άλλος αναλυτής, προσθέτοντας: «Το γαλλικό αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Οι αγορές έχουν ήδη μετατοπισθεί στην άποψη ότι η λιτότητα από μόνη της δεν είναι η σωστή πολιτική και ότι πρέπει να εξετασθούν άλλα πράγματα».