Για την πρόθεση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης, γνωστές και ως CACs, και να τροποποιήσει τους όρους των υφιστάμενων ελληνικών ομολόγων ενημέρωσε χθες στη Φρανκφούρτη Γερμανούς τραπεζίτες ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Π. Χριστοδούλου.

Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ μετείχε σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση για το PSI και απάντησε σε ερωτήσεις για την ανταλλαγή ομολόγων. Στο πλαίσιο αυτό επιβεβαίωσε ότι εάν η Ελληνική Δημοκρατία λάβει επαρκή συναίνεση για την τροποποίηση των όρων των ελληνικών ομολόγων που διέπονται από Ελληνικό Δίκαιο , προτίθεται, σε συνεννόηση με τους επίσημους πιστωτές, να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης δεσμεύοντας όλους τους κατόχους των ομολόγων αυτών.

Ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε στο πως θα πληρωθούν οι δεδουλευμένοι τόκοι των υφιστάμενων χρεογράφων, το πώς θα κουρευτούν τα ομόλογα που διέπονται από ξένο δίκαιο και ξεκαθάρισε πως το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δεν προβλέπει την ύπαρξη πόρων για την πραγματοποίηση πληρωμών σε πιστωτές του ιδιωτικού τομέα που θα αρνηθούν να μετάσχουν στο PSI.

Τέλος, ο κ. Χριστοδούλου ξεκαθάρισε πως αν το PSI δεν ολοκληρωθεί με επιτυχία, ο δημόσιος τομέας δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα και η χώρα θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της με διαφορετικούς όρους που δεν θα περιλαμβάνουν τη συγχρηματοδότηση, τη συμμετοχή του EFSF, τις ρήτρες ΑΕΠ και την υποβολή των ομολόγων στην αγγλική νομοθεσία.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η δημόσια πρόσκληση για το PSI εκπνέει στις 9.μ.μ. ώρα Κεντρικής Ευρώπης στις 8 Μαρτίου 2012.