Αύξηση κατά 202,3% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ΟΤΕ το 2011 και διαμορφώθηκαν στα 119,7 εκατομμύρια ευρώ έναντι  39,6 εκατ. ευρώ το 2010. 

Κατά 6,3% μειώθηκαν τα έσοδα του Ομίλου το τέταρτο τρίμηνο του 2011, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μείωσης εσόδων διαμορφώθηκε στο 8,1%. Η επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης εσόδων συνεχίστηκε στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας και Ρουμανίας, ενώ παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο τρίμηνο στις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας, σαν αποτέλεσμα της σταδιακής σταθεροποίησης των συνθηκών της αγοράς.

Τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, της απομείωσης αξίας περιουσιακών στοιχείων, και των χρεώσεων που σχετίζονται με προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, ανήλθαν σε 826,6 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2011, μειωμένα κατά 6,7% σε σχέση με 886,4 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.

Ο Όμιλος σημείωσε καθαρές ζημίες 77,1 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο, σε σχέση με καθαρές ζημίες 91,7 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2010.

Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία το τέταρτο τρίμηνο του 2011, ανήλθαν στα 242,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με 183,8 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2010. Η αύξηση των επενδύσεων οφείλεται στη πληρωμή 83,2 εκατ. ευρώ για την απόκτηση αδειών φάσματος στη κινητή τηλεφωνία Ελλάδας, το τέταρτο τρίμηνο του 2011.

Στο τρίμηνο, οι καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου ανήλθαν στα 399,2 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 432,2 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2010. Στο έτος, οι καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά 8,8% σε 1,208 δισ. ευρώ παρά τη μείωση της κερδοφορίας EBITDA.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου 2011 του Ομίλου ΟΤΕ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Mιχάλης Τσαμάζ, σημείωσε τα εξής:

«Το 2011 έκλεισε με ένα τρίμηνο που επέδειξε αντοχή στην κρίση. Ο ρυθμός μείωσης των εσόδων είτε επιβραδύνθηκε ή παρέμεινε σταθερός σε όλες τις βασικές μονάδες του Ομίλου, οι λειτουργικές χρηματοροές ήταν ισχυρές, ενώ ανακοινώσαμε την πώληση της συμμετοχής μας στη Telekom Serbia. Για πρώτη φορά, από το 2009, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA αυξήθηκε, συγκρινόμενη σε ετήσια βάση, κατά το Δ’ τρίμηνο».

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Κατά τη διάρκεια του 2011, υπό αντίξοες συνθήκες, σημειώσαμε σημαντική πρόοδο σε όλους τους στρατηγικούς στόχους που είχαμε ορίσει. Η νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράψαμε προσφέρει ασφάλεια στους εργαζομένους, επιτρέποντας ταυτόχρονα στην εταιρεία να μειώσει το λειτουργικό κόστος.

Ο μετασχηματισμός μας σε έναν πιο αποδοτικό και πελατοκεντρικό οργανισμό έχει ήδη ξεκινήσει με ταχείς ρυθμούς και εξελίσσεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας. Έχουμε προχωρήσει στον εξορθολογισμό των δικτύων διανομής και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των υπηρεσιών μας, στο μέτρο που μας επιτρέπεται. Έχουμε επιτυχώς προασπίσει ή ενισχύσει τη θέση μας σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Μειώσαμε σημαντικά τον δανεισμό μας και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις μελλοντικές μας υποχρεώσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε όλες αυτές τις προσπάθειες κατά το 2012».