Διάχυτη είναι η αισιοδοξία στις οικονομικές σελίδες των αυστραλιανών μέσων ενημέρωσης, μετά την επίτευξη συμφωνίας για την έγκριση της αποδέσμευσης του επόμενου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Η αισιοδοξία αποτυπώνεται στην άνοδο των χρηματιστηρίων και στην ανανέωση του ενδιαφέροντος των τοπικών αυστραλιανών αγορών.

Ταυτόχρονα, όμως, διατυπώνονται αμφιβολίες για το εάν θα τηρηθούν τα συμφωνημένα και από την επόμενη ελληνική κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από την εκλογική αναμέτρηση του Απρίλη.

Εξίσου σοβαρές είναι και οι επιφυλάξεις οικονομικών αναλυτών και στελεχών κορυφαίων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για το κατά πόσο τα μέτρα και οι πολιτικές που πρόκειται να εφαρμοστούν θα συμβάλουν στη διάσωση της χώρας και των πολιτών της, οι οποίοι «καλούνται να προβούν σε τραγικές θυσίες και να διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας στην τραγική πλειοψηφία τους για πολλές ακόμα δεκαετίες»’.

Αρθρογράφοι διατυπώνουν την άποψη ότι η μόνιμη εγκατάσταση επιτρόπων στην Αθήνα και η δημιουργία ειδικού ταμείου για τη συγκέντρωση των πόρων για την κάλυψη των τοκοχρεωλυσίων, διαμορφώνουν πρωτοφανείς συνθήκες ελέγχου. Μάλιστα ότι η κατάσταση στην Ελλάδα παρουσιάζει, όπως υποστηρίζουν, την εικόνα «σύγχρονης αποικιοκρατίας».