Νέα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Για τη φετινή χρονιά αναμένονται αλλαγές στα εισοδηματικά, περιουσιακά και γεωγραφικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Μετά τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet για την υποβολή των αιτήσεων από τα νοικοκυριά.

Η δαπάνη για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης είναι μειωμένη κατά 50%. Συνολικά, θα περικοπεί κατά 58 εκατ. ευρώ και ήδη το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στον επανασχεδιασμό του επιδόματος θέρμανσης, με τη θέσπιση πιο αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ή και με την επιβολή μειώσεων στο ύψος του επιδόματος ανά λίτρο αγοραζόμενου πετρελαίου θέρμανσης. Οι αλλαγές που σχεδιάζονται θα έχουν ως αποτέλεσμα το επίδομα αυτό να το λαμβάνουν λιγότερα νοικοκυριά ή οι δικαιούχοι να λαμβάνουν μικρότερο επίδομα.

Η πρώτη δόση το θα χορηγηθεί τον Ιανουάριο του 2018. Τότε κάποια νοικοκυριά θα διαπιστώσουν ότι θα χάσουν τελείως το επίδομα ενώ για άλλους το επίδομα θα είναι πολύ μικρότερο.

Η αίτηση για το επίδομα

Όταν θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω του Taxisnet για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Στην αίτηση η αναγράφονται μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Ο ΑΦΜ του αιτούντος.
  • Το ονοματεπώνυμό του.
  • Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του.
  • Ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού ΙΒΑΝ
  • Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου.
  • Η επιφάνεια της κύρια κατοικίας.

Τι πρέπει να κάνει ο διαχειριστής

Η Εφαρμογή Διαχείρισης ενοίκων/χιλιοστών θέρμανσης πολυκατοικίας απευθύνεται στους διαχειριστές των πολυκατοικιών ή σε εκπροσώπους κτισμάτων όπου υπάρχουν περισσότερες από μία κατοικίες (ολιγοκατοικίες) και για τις οποίες υπάρχει κοινός καυστήρας.

Ο διαχειριστής-εκπρόσωπος εισάγει τα στοιχεία των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας/ολιγοκατοικίας, καθώς και τη συμμετοχή κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης σε χιλιοστά. Αλλαγές στα παραπάνω στοιχεία μπορεί ο διαχειριστής να πραγματοποιήσει μόνο πριν ενεργοποιήσει την δυνατότητα πληρωμής.

Είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της (ανοικτά – κλειστά – ανήκοντα και σε φυσικά πρόσωπα και σε νομικά πρόσωπα).

Το σύνολο των χιλιοστών των διαμερισμάτων πρέπει να είναι 1000, ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί και η δυνατότητα πληρωμής.

Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί ΑΦΜ για την πολυκατοικία και θέλετε τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης να εκδίδονται σε αυτόν τον ΑΦΜ, θα πρέπει να ορίσετε τον ΑΦΜ αυτόν στα στοιχεία της πολυκατοικίας, επιλέγοντας το σχετικό δεσμό «Ορισμός ΑΦΜ». Ο ΑΦΜ πολυκατοικίας δεν μπορεί να αλλάξει στη συνέχεια, ούτε και να διαγραφεί.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ακόμη και στην περίπτωση που έχει οριστεί ΑΦΜ πολυκατοικίας, στις αιτήσεις των ενοίκων θα αναγράφεται ο ΑΦΜ του διαχειριστή.