Στο ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει στο εγγύς μέλλον και η Πορτογαλία οικονομικά προβλήματα ανάλογα με αυτά της Ελλάδας αναφέρεται στο σημερινό φύλλο της η βελγική εφημερίδα Le Soir.

«Μήπως η Πορτογαλία είναι το επόμενο ντόμινο που θα πέσει, μετά την Ελλάδα;», αναρωτιέται η εφημερίδα, σημειώνοντας πως το πρόβλημα συζητήθηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη στις Βρυξέλλες.

«Εκπρόσωποι των πιστωτών της Λισαβόνας βρίσκονται από την Πέμπτη στη χώρα για να εξετάσουν ‘άτυπα’ τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Σε λίγες μέρες θα είναι οι εκπρόσωποι της Τρόικας που θα την επισκεφτούν, για να δουν εάν η χώρα, η οποία έλαβε το Μάιο πέρυσι δάνεια 78 δισ. ευρώ -που καλύπτουν τις ανάγκες χρηματοδότησής της μέχρι το 2013– τηρεί τις δημοσιονομικές της δεσμεύσεις» σημειώνει η Le Soir.

Η εφημερίδα τονίζει πως το πιο ενδεικτικό σημάδι της νευρικότητας που επικρατεί είναι η απότομη άνοδος των επιτοκίων. Μέσα σε ένα μήνα, το δεκαετές πορτογαλικό επιτόκιο ανέβηκε από 12% σε 17%. Κι αν εδώ και δύο ή τρεις ημέρες τα επιτόκια ξαναπέφτουν λίγο είναι επειδή η ΕΚΤ επενέβη στην αγορά, σημειώνει.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται: «μήπως η Πορτογαλία είναι αφερέγγυος οφειλέτης; Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Το κράτος, του οποίου το χρέος ξεπερνάει το 100% του ΑΕΠ, παρουσιάζει και ένα πολύ μεγάλο δημόσιο έλλειμμα: 10% του ΑΕΠ το 2009, 9,1% το 2010, 5,9% πέρυσι και 4,9% (σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις) φέτος. Προβλέπεται επίσης ότι η χώρα θα έχει ύφεση, με μείωση του ΑΕΠ κατά 3%, το 2012».

Κατά την εφημερίδα το ελληνικό παράδειγμα δεν είναι καθησυχαστικό: η λιτότητα χειροτέρεψε την ύφεση και αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για να επιτευχθεί ξανά η δημοσιονομική ισορροπία.

Ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός επαναλαμβάνει, όπως σημειώνει η Le Soir, ότι η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα: «Εκείνος που θέλει να πραγματοποιήσει αυτό που συμφωνήθηκε, δεν αρχίζει να λέει ότι θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τα πάντα, ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο και λεφτά. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει, με κάθε κόστος. Και στοιχίζει πολύ, αλλά θα το κάνουμε».

Καταλήγοντας, η βελγική εφημερίδα σημειώνει πως σε αντίθεση με την Ελλάδα, το κοινωνικό σώμα φαίνεται πιο ενωμένο και έτοιμο να δεχτεί τα μέτρα λιτότητας.