Η συνεχής μείωση του εισοδήματος στην Ελλάδα αναγκάζει πολλούς να πουλήσουν τα χρυσαφικά τους, καθιστώντας την νέα αυτή αγορά ενεχύρων δυναμικά παρούσα στους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά. Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Hurriyet».

Η αγορά των ενεχυροδανειστηρίων και τα καταστήματα αγοράς χρυσού σημειώνουν άνθιση, καθώς πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να βρουν χρήματα, την ώρα που η έλλειψη ρευστών και η ανεργία επιδεινώνονται όλο και περισσότερο, σημειώνει.

Στους δρόμους του κέντρου της πρωτεύουσας, μαζί με τον πρώτο χριστουγεννιάτικο στολισμό κάνουν την εμφάνισή τους όλο και περισσότερα καταστήματα, με επιγραφές όπως «πούλησε το χρυσό σου» ή «αγοράζουμε κοσμήματα». 

Στο μεταξύ, η τιμή του χρυσού άγγιξε τα 1.921 δολάρια η ουγγιά, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ επενδυτές προωθούν το πολύτιμο μέταλλο ως μια ασφαλής λύση εν μέσω κρίσης. Αν και η τιμή έχει πέσει στα 1.700 δολάρια, παραμένει πολύ υψηλή. «Έχει αυξηθεί κατά 300% μέσα σε πέντε χρόνια», αναφέρει ένας ιδιοκτήτης καταστήματος αγοράς χρυσού, στην ίδια εφημερίδα.

«Όταν είσαι άνεργος και πρέπει να πληρώσεις λογαριασμούς και φόρους… συχνά δεν έχεις άλλη λύση», συμπληρώνει.