Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Γέρζι Μπούζεκ, όσον αφορά στην προοπτική τροποποίησης των ευρωπαϊκών συνθηκών, χαρακτηρίζοντας ένα τέτοιο εγχείρημα «επικίνδυνο» υπό τις παρούσες συνθήκες.

Όπως επισήμανε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Κοπεγχάγη, το πιθανότερο είναι ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα δουν θετικά την ιδέα της αλλαγής των συνθηκών στο άμεσο μέλλον. «Συνήθως είμαστε ιδιαίτερα υποστηρικτικοί -αυτή τη φορά, όμως, είμαστε επιφυλακτικοί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αντιλαμβανόμαστε φυσικά ότι οι τροποποιήσεις των συνθηκών θα αποτελέσουν καίριο ζήτημα των επόμενων ημερών ή μηνών. Για πρώτη φορά στην ιστορία, όμως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα την εν λόγω ιδέα», τόνισε ο κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Όπως μεταδίδει η Ναυτεμπορική, τις τελευταίες ημέρες, τόσο ο Νικολά Σαρκοζί όσο και η Αγκελα Μέρκελ έχουν επαναλάβει τη θέση τους υπέρ της τροποποίησης των ευρωπαϊκών συνθηκών με στόχο την επίτευξη δημοσιονομικής ένωσης στην ευρωζώνη.

Βασική αιτία προβληματισμού είναι η χρονική στιγμή που επιλέγεται για να γίνει αυτή η κίνηση, τη στιγμή μάλιστα που δεν η τροποποίηση των συνθηκών δεν πρόκειται να βοηθήσουν την ευρωζώνη να βγει από την κρίση, όπως υποστηρίζει ο κ. Μπούζεκ.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και η πρωθυπουργός της Δανίας, Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, η χώρα της οποίας θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2012. Πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η επίλυση της οικονομικής κρίσης, τόνισε η Δανή πρωθυπουργός. «Εάν είναι αναγκαία μια αλλαγή των συνθηκών, θα πρέπει αυτή να είναι περιορισμένη τόσο σε εμβέλεια όσο και σε χρόνο».