«Πράσινο φως» στο να ενισχυθούν σημαντικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκονται οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας, η Βanca Popolare di Vicenza και η Veneto Banca. Κάτι που εάν συμβεί, ταυτόχρονα και η ιταλική οικονομία αναμένεται να «ανασάνει».

Χθες, Τρίτη, η Veneto Banca ανακοίνωσε ζημιά της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ για το 2016, ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα κάτι ανάλογο είχε κάνει και η Βanca Popolare di Vicenza, με το ποσό να είναι στα 1,9 δισ. ευρώ. Πάντως, η ΕΚΤ πραγματοποίησε έλεγχο στα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία έκρινε φερέγγυα, και σύμφωνα με μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία του εξωτερικού, αναμένεται να τα ενισχύσει άμεσα με 6,4 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η Ε.Ε. φαίνεται πως έχει αρχίσει συζητήσεις με τη Ρώμη, προκειμένου να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ιταλικής οικονομίας, καθώς στο τραπέζι βρίσκεται και το αίτημα να παρασχεθεί ακόμη και κρατική βοήθεια στις τράπεζες. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε μια ημέρα που η Ιταλία «παρέλυσε» για περίπου 4 ώρες, λόγω απεργίας σχεδόν σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες της.

Στη γειτονική χώρα θεωρείται ότι η παροχή κρατικής βοήθειας σε ιταλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο να προκληθεί κάποια τραπεζική κρίση. Οι δύο τράπεζες είχαν λάβει τον προηγούμενο χρόνο οικονομική στήριξη της τάξεως των 3,4 δισ. ευρώ από το ημικρατικό ταμείο στήριξης των τραπεζών της χώρας, Άτλαντα. Ωστόσο, τόσο η Βanca Popolare di Vicenza όσο και η Veneto Banca ζητούν να τους χορηγηθεί εκ νέου «ένεση» ρευστότητας, προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο συγχώνευσης που έχουν εκπονήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, πριν από μερικές εβδομάδες, υπέβαλαν αίτημα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ελέγξει τους ισολογισμούς τους και να αποφανθεί επίσημα για το αν είναι φερέγγυες.