Πτώση σημείωσαν οι τιμές των μετοχών των γερμανικών εμπορικών τραπεζών σήμερα μετά την υποβάθμιση από τη Moody’s του αξιόχρεου 12 γερμανικών δημοσίων τραπεζικών ιδρυμάτων.

Ο οίκος Moody’s ανέφερε ότι η υποβάθμιση αντανακλά το γεγονός πως «η μελλοντική κυβερνητική (ή συστημική) υποστήριξη για τις γερμανικές τράπεζες του δημόσιου τομέα έχει καταστεί λιγότερο βέβαιη», προσθέτοντας ότι η απόφασή του δεν συνδέεται με τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι νέες αξιολογήσεις αυξάνουν τη νευρικότητα στις αγορές. Λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης DAX υποχωρούσε 0,9% στις 5.858 μονάδες, με τις τιμές των μετοχών των τραπεζών Commerzbank και Deutsche Bank να υφίστανται την μεγαλύτερη πτώση, πάνω από -2%.

Ο Moody’s εξέδωσε νέες αξιολογήσεις για 12 τράπεζες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε κρατιδιακές κυβερνήσεις της Γερμανίας.

Οι μεγαλύτερες υποβαθμίσεις, κατά τρεις βαθμίδες, αφορούν έξι γερμανικές τράπεζες, περιλαμβανομένων των σημαντικών ιδρυμάτων Bayerische Landesbank (BayernLB, Baa1 από A1) Deutsche Hypothekenbank AG (Deutsche Hypo, Baa1 από A1) Landesbank Baden-W?rttemberg (A2 από Aa2),και Norddeutsche Landesbank GZ (A2 από Aa2). Άλλες τρεις τράπεζες υποβαθμίστηκαν κατά δύο βαθμίδες, οι Landesbank Hessen-Thueringen GZ (Helaba, σε A1 από Aa2), Landesbank Saar (SaarLB, σε A3 από A1), HSH Nordbank AG (HSH, σε Baa2 από A3).

Ακόμα μια τράπεζα, η DekaBank Deutsche Girozentrale, υποβαθμίστηκε μια βαθμίδα, σε Aa3 από Aa2.