Μορφή τελεσιγράφου φαίνεται ότι έχει η πρόταση των θεσμών προς την Αθήνα. Οι δανειστές εμφανίστηκαν με ενιαία στάση απέναντι στην Ελλάδα κατά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή του, Γιώργο Χουλιαράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι θεσμοί παρουσίασαν στην ελληνική πλευρά τα προς νομοθέτηση μέτρα για μετά το 2018, τα οποία αφορούν στην υποχρέωση της χώρας να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% από το 2018 και μετά και, σε περίπτωση υπεραπόδοσης, να υπάρχει το «παράθυρο» παροχών και φοροελαφρύνσεων.

Τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές είναι ξεκάθαρα. Μείωση του αφορολόγητου άμεσα και μείωση των συντάξεων από το 2019.

Αναφορικά με το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, αν και πηγές από τις Βρυξέλλες τονίζουν ότι δεν «χάθηκε» η προθεσμία, εντούτοις υπογραμμίζουν ότι η συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να επιτευχθεί και έπειτα από αυτό το χρονικό ορόσημο.

Σε κάθε περίπτωση πρόοδο καταγράφουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενες στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ωστόσο ότι όσο παραμένουν παράλογες απαιτήσεις από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δυσκολεύουν οι προϋποθέσεις για συνέχιση της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Κατά τις ίδιες πηγές στη συνάντηση των Βρυξελλών υπήρξε προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου ανάμεσα στους θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο, τονίζοντας πως «είμαστε κοντά σε κοινό έδαφος ώστε οι θεσμοί να επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, θα προβούν σε ανασκόπηση της περαιτέρω προόδου για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Τόνισε επίσης ότι είναι σαφές πως η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων.