Με τίτλο «Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας είναι ήδη νεκρό;» η εφημερίδα Libération χαρακτηρίζει σε δημοσίευμά της το Ταμείο «Φτερό που χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα βουνό χρεών».

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ουσιαστικά προβλέφθηκε μόνο για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους, άντεξε και τις περιπτώσεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. «Είναι, όμως, απολύτως ανεπαρκές σε περίπτωση μετάδοσης της κρίσης σε οικονομίες του μεγέθους της Ιταλίας και της Ισπανίας;», διερωτάται η εφημερίδα, με φόντο και τις εξελίξεις στη Ρώμη όπου ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχασε τη δεδηλωμένη και προανήγγειλε πως θα παραιτηθεί.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι όχι μόνο η σύσταση του ταμείου καθυστέρησε πολύ και απαίτησε υπερβολικές προσπάθειες αλλά και ότι είναι ένα εργαλείο περιορισμένο και εξειδικευμένο για ελάχιστες μόνο περιπτώσεις χωρών και οικονομιών.

Όπως, εξάλλου, γράφει η Libération, το «μέγεθός του δεν είναι το μόνο πρόβλημα του EFSF». Το ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς λειτουργεί, αδυναμία που μπορεί ακόμη και να ακυρώσει τη λειτουργία του, όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα.