Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει ενεργοποιηθεί το 50% των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 2ο Συνέδριο «Επιχειρηματικότητας», το οποίο διοργανώνεται από την εφημερίδα Ναυτεμπορική.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, τους επόμενους μήνες θα «απελευθερωθούν» 8,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα αφορούν συγχρηματοδοτούμενα έργα. «Η στόχευση των προγραμμάτων αυτών θα είναι έργα υψηλή προστιθέμενης αξίας, καινοτομίας και αλυσίδας παραγωγής» εξήγησε ο κ. Σταθάκης.

Όπως ανέφερε ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος χαρακτηρίζεται από τέσσερις μεγάλες καινοτομίες σε σχέση με τους παλιούς Αναπτυξιακούς:

  • Πρώτον, δεν είναι οριζόντιος, αλλά είναι στοχευμένος. Επιδιώκει να στηρίξει την παραγωγική δραστηριότητα, την καινοτομία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
  • Δεύτερον, απλοποιεί υπερβολικά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Έχει εισάγει δηλαδή όσο το δυνατό περισσότερους αυτοματισμούς, προκειμένου να είναι η διαδικασία απλή, διάφανη και κυρίως γρήγορη και αποτελεσματική.
  • Τρίτον, εισάγει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, πέραν από τα παραδοσιακά (χρηματοδότηση, φορολογικές απαλλαγές) και σε συντονισμό με άλλα προγράμματα που υπάρχουν παράλληλα. Διευκολύνεται έτσι ο νέος επενδυτής να βρίσκει μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου και πόρους για να ξεκινήσει τη δραστηριότητά του.
  • Τέταρτον, προσφέρει 12ετές ασφαλές φορολογικό περιβάλλον για επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ, είτε ξένες είτε εγχώριες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν για οποιοδήποτε λόγο μελλοντικές Κυβερνήσεις επιδεινώσουν τη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, οι επενδύσεις αυτές έχουν την προστασία για 12 χρόνια σταθερό φορολογικό περιβάλλον. Αν βελτιωθεί το φορολογικό περιβάλλον, θα τύχουν της αντίστοιχης βελτίωσης φυσικά.
  • Τέλος, ένα ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι ότι βάζει τάξη στο χάος που κληρονομήσαμε από τους παλιούς Αναπτυξιακούς. Παραλάβαμε ένα χαοτικό σύστημα χιλιάδων επενδυτικών σχεδίων, χωρίς να μπορούμε να απαντήσουμε ποια από αυτά γίνονται ή δεν γίνονται, ποια έχουν προχωρήσει και ποια όχι. Το κυριότερο, οι δεσμεύσεις πόρων ήταν εικονικές, καθώς το Ταμείο ήταν μηδενικό και οι όποιοι υπάρχοντες είχαν ήδη παγώσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εμείς από την πλευρά μας, πρώτον ξεπαγώσαμε τα χρήματα, φτιάχνοντας ένα σύστημα και μια Υπηρεσία συμβατή με τους κανόνες διαφάνειας που να μπορεί να διαχειρίζεται τους διαθέσιμους πόρους. Στη συνέχεια ξεκαθαρίσαμε ποια επενδυτικά σχέδια είναι ενεργά, ποια δεν ξεκίνησαν ποτέ και ποια έχουν δυνατότητα να προχωρήσουν. Όσα σχέδια καταφέρουν να συμπληρώσουν μέχρι το τέλος του έτους το 50% της επένδυσης θα συνεχίσουν, ενώ τα υπόλοιπα θα απενταχθούν.

Το δεύτερο εργαλείο είναι η χρηματοδότηση που παρέχουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Έχουμε την σημαντική παρακαταθήκη της μεγάλης περσινής μας επιτυχίας, όταν καταφέραμε να καταγράψουμε το υψηλότερο στην ΕΕ ποσοστό απορρόφησης κονδυλίων από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-13.

Ήδη είμαστε η πρώτη χώρα που «τρέχει» προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-20 για την επιχειρηματικότητα, βρισκόμαστε σε φάση πλήρους ενεργοποίησης του 25% του συνόλου των νέων προγραμμάτων και μέχρι τέλος Σεπτέμβριου θα έχουμε φτάσει στο 50%. Θα έχουν, δηλαδή, εκδοθεί οι σχετικές προσκλήσεις για τα μισά προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-20.

Στο πλαίσιο αυτό, φέτος θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 δισ. ευρώ αφορούν συγχρηματοδοτούμενα έργα, τα 750 εκατ. ευρώ το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ και τα υπόλοιπα 1,25 δισ. ευρώ άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα κλπ».