Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρέτισε σήμερα τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας της με την ευρωζώνη δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο Ολλανδός υπουργός ανέφερε ότι σήμερα συζητήθηκαν τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα, ο μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης και το ζήτημα του χρέους.

Ανέφερε επίσης ότι το ελληνικό ζήτημα θα επανασυζητηθεί σε δύο εβδομάδες που θα συνεδριάσει εκ νέου το Συμβούλιο με στόχο την τελική συμφωνία.

«Ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος. Η χθεσινή ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην ελληνική Βουλή,  μάς βοήθησε να καταλάβουμε εάν όλα βαίνουν σωστά στο πρόγραμμα. Πρόκειται να νομοθετηθεί εκ προοιμίου ο προληπτικός μηχανισμός και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να πιάσει το 3,5% πλεόνασμα τότε αυτός ο μηχανισμός θα μπει σε λειτουργία, ενώ συζητήσαμε και για περικοπή δαπανών οι οποίες θα αντικατασταθούν στο μέλλον με διαρθρωτικά μέτρα», τόνισε, στη συνέντευξη Τύπου, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, o πρόεδρος, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η τριπλή προσέγγιση για το χρέος

«Βραχυπρόθεσμα στόχος είναι να βελτιώσουμε την πληρωμή χρέους και να γίνει περισσότερο διαχειρίσιμο. Μεσοπρόθεσμα το EWG θα αναζητήσει τρόπους όπως οι μεγαλύτερες πληρωμές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά το πρόγραμμα (όχι νωρίτερα από το 2018). Σε αυτό περιλαμβάνεται και η χρήση των κερδών από τα ομόλογα.

Μακροπρόθεσμα και μετά το πρόγραμμα, το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συζητήσει περισσότερα μέτρα υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται από την Ελλάδα οι όροι», τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.