Δυσοίωνο προδιαγράφεται το μέλλον της χώρας μας με βάση την εξέλιξη της κρίσης και τις προτάσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την αντιμετώπιση της. Τα πιθανά σενάρια είναι δύο: Είτε μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο είτε έξοδος της από την Ευρωζώνη.

Ο Φιλίπ Σαλμέν, σύμβουλος του γάλλου Πρωθυπουργού, χαρακτηρίζει μονόδρομο την παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ , διευκρινίζει όμως, ότι ένα από τα ενδεχόμενα θα ήταν να τεθεί υπό καθεστώς οικονομικού προτεκτοράτου υπό τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο γερμανός Υπουργών Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνοντας ευθέως ότι το αντάλλαγμα για την παροχή βοήθειας είναι η εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που υποστηρίζουν ότι η εγκατάλειψη του ευρώ θα ισοδυναμούσε με οικονομική καταστροφή της Ελλάδος με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες όπως ο κεντρικός τραπεζίτης του Λουξεμβούργου Ιβ Μερς, ο οποίος χαρακτήρισε το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ «αυτοκτονία».

Το ποια θα είναι λύση που θα επιλεγεί τελικά εξαρτάται από τον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προτιμήσει για την διαχείριση της ευρύτερης οικονομικής κρίσης. Στην περίπτωση που η δυναμική οδηγήσει στο επόμενο βήμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, προκειμένου η κρίση να αντιμετωπιστεί με την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης αυτό θα συνοδευτεί με τη μεταβίβαση εθνικών εξουσιών στις Βρυξέλλες.

Όπως εξηγείται αναλυτικά στο περιοδικό « Επίκαιρα» μια τέτοια εξέλιξη θα άφηνε άοπλη την Ελλάδα σε θέματα μείζονος εθνικού συμφέροντος, όπως η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ή οι σχέσεις της ΕΕ με τα Σκόπια. Η χώρα μας και άλλα κράτη μέλη με μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα θα στερούνται του δικαιώματος ψήφου σε κρίσιμες αποφάσεις της ΕΕ.