Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε, σήμερα, ότι «ένας συμβιβασμός με το Κογκρέσο για μια μείωση του ελλείμματος και αύξηση του χρέους του δημοσίου είναι πάντοτε ουσιώδης και εφικτός», μόλις έξι εικοσιτετράωρα πριν την εκπνοή της διορίας, αμέσως μετά την οποία το αμερικανικό δημόσιο «κάνει στάση πληρωμών».

«Πιστεύουμε πραγματικά ότι ο συμβιβασμός αυτός με το Κογκρέσο είναι ουσιώδης και εφικτός, επισημαίνω πάντως ότι εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια», τόνισε ο προεδρικός εκπρόσωπος, Τζέι Κάρνεϊ.

Οι δηλώσεις από τον προεδρικό εκπρόσωπο έγιναν σε πείσμα της πρόδηλης–σύμφωνα με τους παρατηρητές-απουσίας προόδου στις διαπραγματεύσεις για τα ανωτέρω δύο κρίσιμα ζητήματα -μεταξύ των στελεχών του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου.

«Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί πρέπει τώρα να συμφωνήσουμε γι’ αυτά τα ζητήματα», προέτρεψε ο ίδιος.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά τις εκλογές που έγιναν τον περυσινό Νοέμβριο πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Μόνον στη Γερουσία πλειοψηφούν τώρα οι «σύμμαχοι» του προέδρου Ομπάμα Δημοκρατικοί.

Οι Δημοκρατικοί δεν θέλουν περικοπές στα κοινωφελή κυβερνητικά προγράμματα, όπως κατ’ εξοχήν είναι η δημόσια Υγεία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι εναντιώνονται στο να καταργηθούν οι φορο-απαλλαγές των πλουσιότερων, που θέσπισε ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος την εποχή της προεδρίας του.

Επίσης, εξετάζουν το ενδεχόμενο το ανώτατο όριο του χρέους να αυξηθεί σε δύο ξεχωριστές φάσεις -η πρώτη άμεσα, όμως η δεύτερη μετά από τις προεδρικές εκλογές του 2012, δηλαδή εντός του 2013.