Τεράστιες ανατροπές στο ασφαλιστικό και στις συντάξεις προβλέπονται με βάση το πόρισμα της Επιτροπής των Σοφών, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την Πέμπτη. Όπως αποκάλυψε το Mega, το πόρισμα της Επιτροπής των Σοφών μεταξύ άλλων προβλέπει «μείωση των συντάξεων, συνυπολογισμό της ατομικής και οικογενειακής περιουσίας στην απονομή συντάξεων και εμπλοκή της εφορίας για να εισπράττονται κανονικά οι ασφαλιστικές εισφορές».

Η Επιτροπή, όπως αναφέρει το MEGA, προτείνει να δημιουργηθεί ένα τεράστιο ασφαλιστικό ταμείο, στο οποίο θα είναι τόσο οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, αλλά θα ενταχθούν και οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Για την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, προτείνουν την κατάργησή της και την αντικατάστασή της με τη ρήτρα ελεγχόμενου ελλείμματος.

Μια από τις βασικές ανατροπές αφορά στην εγγυημένη, βασική σύνταξη των 360 ευρώ καθώς σύμφωνα με την πρόταση των Σοφών, η βασική σύνταξη που θα απονέμεται θα συνδέεται με την περιουσία, δηλαδή θα συνυπολογίζονται εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα, επενδύσεις και καταθέσεις – εισοδήματα, που θα μειώνουν τη σύνταξη και ατομικά και οικογενειακά.