Η γαλλική πρωτοβουλία για μετακύλιση του ελληνικού χρέους, η οποία περιλαμβάνει παράταση έως και 30 ετών του 50% των ομολόγων, είναι το πρώτο θέμα στη σημερινή έκδοση των Financial Times.

«Οι πιστωτές συνασπίζονται γύρω από ένα «γαλλικό αντίγραφο» των ομολόγων Brady που χρησιμοποιήθηκαν για να διασωθούν χώρες της Λατινικής Αμερικής πριν από 22 χρόνια», αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

«Σχεδόν 50 άτομα, πολλοί εκ των οποίων από τις γαλλικές και γερμανικές τραπεζικές και ασφαλιστικές εταιρείες, παραβρέθηκαν στη συνάντηση της Ρώμης για να συζητήσουν την πρόταση των γαλλικών τραπεζών, η οποία επικεντρώνεται σε μία εθελοντική συμφωνία παράτασης του μισού χρέους που λήγει στα επόμενα τρία χρόνια, σε νέα 30ετή ομόλογα», σχολιάζει η εφημερίδα. «Η BNP είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος ελληνικών ομολόγων, με άνοιγμα περίπου 5 δισ. ευρώ», συμπληρώνει.

Η γαλλική πρόταση κερδίζει έδαφος ανάμεσα στους ευρωπαίους. Ωστόσο, υπάρχουν «αγκάθια» για το μέγεθος και τη διάρκεια μετακύλισης των ώριμων ομολόγων, καθώς οι γερμανικές τράπεζες επιδιώκουν πιο περιορισμένη διάρκεια.

«Πάνω – κάτω, θα κινηθούμε γύρω από τη γαλλική λύση», δήλωσε στην εφημερίδα γερμανός τραπεζίτης. «Αλλά 30 χρόνια είναι πάρα πολλά. Το αν θα είναι 15 ή 10 ή 5, θα αποφασιστεί στις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν», τόνισε.

Παρόλα αυτά, ελλοχεύει ο κίνδυνος οι οίκοι αξιολόγησης να εκλάβουν αυτή την προσπάθεια ως χρεοκοπία και να προκληθεί πιστωτικό γεγονός, καταλήγει η ανάλυση της εφημερίδας.