Εξαιρετικά κρίσιμη συνάντηση για την «επόμενη ημέρα» του εγχώριου τραπεζικού συστήματος θα έχει ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τους Έλληνες τραπεζίτες, αμέσως μετά τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, εφόσον, βέβαια δεν υπάρξουν «απρόοπτα» στη ψηφοφορία.

Θέμα «φωτιά» στην ατζέντα της συνάντησης είναι οι καθοριστικές για την τύχη των ελληνικών τραπεζών συνέπειες από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να βάλει «φρένο» στην έμμεση χρηματοδότηση των κρατικών ελλειμμάτων μέσω των εκδόσεων έντοκων γραμματίων.

Το αποτέλεσμα της συνάντησης θα κρίνει δύο μεγάλα ζητήματα που έχουν μπει στο τραπέζι και τα οποία θα προσδιορίσουν αφενός το αν οι ελληνικές τράπεζες θα διατηρήσουν την «έδρα» τους ή θα απορροφηθούν από ευρωπαϊκές υπό καθεστώς Μεσοπρόθεσμου και αφετέρου το πως θα συνεχιστεί ο ρόλος τους στη χρηματοδότηση του ελληνικού Δημοσίου.

Η ΕΚΤ αποφάσισε, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στην εφημερίδα «Το Κεφάλαιο», και ενημέρωσε μέσω της ΤτΕ τις ελληνικές τράπεζες ότι από 1/7/2011 ενεργοποιεί ένα «πλαφόν» στην αποδοχή έντοκων γραμματίων για παροχή ρευστότητας. Το πλαφόν αυτό θα είναι ο μέσος όρος του τελευταίου τετραμήνου.

Με τον τρόπο αυτό, όμως οι εγχώριες τράπεζες που αποτελούσαν την τρίτη κορυφή του τριγώνου χρηματοδότησης «Δημόσιο – τράπεζες – ΕΚΤ», αυτομάτως:

-αποκόπτονται από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, με βάση το απεριόριστο ποσό εντόκων και

-μένουν με ποσότητες έντοκων γραμματίων στα χαρτοφυλάκιά τους, τα οποία δεν μπορούν κάνουν τίποτα, ούτε βέβαια να τα πουλήσουν εύκολα στη δευτερογενή αγορά.

«Ορισμένες -ακόμα και από τις 5 μεγάλες- ελληνικές τράπεζες εισέρχονται, πλέον, σε άγνωστα μονοπάτια και δύσκολα θα αποφύγουν την αναζήτηση εξωτερικής βοήθειας για να επιβιώσουν» παραδέχθηκε στην εφημερίδα υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης.