Αναλυτική αναφορά από τις τράπεζες για τη ρευστότητα που διέθεσαν στην πραγματική οικονομία θα ζητήσει ο υπουργός οικονομικών από τα τραπεζικά ιδρύματα που βρίσκονται κάτω από την «ομπρέλα» των εγγυήσεων του Δημοσίου.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα στείλει την ερχόμενη εβδομάδα επιστολές προς τις τράπεζες ζητώντας ενημέρωση για το πού έχουν διοχετεύσει τις εγγυήσεις που έχουν λάβει έως τώρα προτού ενταθούν στο νέο πακέτο στήριξη των 30 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, με τις επιστολές ο υπουργός Οικονομικών θα τους ενημερώσει για τις αυστηρές προϋποθέσεις για την παροχή των νέων εγγυήσεων.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι η αποστολή αυτών των επιστολών ήταν ούτως ή άλλως στις προθέσεις του κ. Παπακωνσταντίνου πριν το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση καθορίζεται η διαδικασία για την παροχή των εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες και τονίζεται ότι η εν λόγω ενίσχυση παρέχεται εφόσον κάθε πιστωτικό ίδρυμα προετοιμάσει και εφαρμόσει σχέδιο για μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, βεβαιώνει την υιοθέτηση και εφαρμογή των εν λόγω σχεδίων.

Με άλλη ρύθμιση διευρύνονται οι αρμοδιότητες του εκπροσώπου του ελληνικού δημοσίου στα τραπεζικά ιδρύματα, προκειμένου να είναι εφικτή η ορθή και αποτελεσματική εποπτεία εφαρμογής των μέτρων ενίσχυσης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του δημοσίου θα έχει πρόσβαση εκτός από τα βιβλία και στοιχεία της τράπεζας, στις εκθέσεις αναδιάρθρωσης και βιωσιμότητας και στα σχέδια για μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης της κάθε Τράπεζας καθώς και της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

Προβλέπεται επίσης ότι σε περίπτωση διανομής μερίσματος, τα πιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στο πλαίσιο ενίσχυσης των τραπεζών με τη μορφή προνομιούχων μετοχών, υποχρεούνται στη διανομή αποκλειστικά μετοχών, ως μέρισμα και για τη χρήση 2010.