Στον προθάλαμο του κατηγορούμενου βρίσκονται οι 18 οικονομικοί επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών που κλήθηκαν ως ύποπτοι από την εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών για δύο κακουργήματα.

Η υπόθεση αφορά τους επανελέγχους που διενεργούσαν σε επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα δημοσίου μηδενίζοντας τις οφειλές και τα πρόστιμα που είχαν καταλογίσει με πορίσματά τους άλλοι συνάδελφοί τους.

Οι κατηγορίες για τις οποίες θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις μέχρι τις 20 Μαρτίου 2011, οπότε πήραν προθεσμία, αφορούν στα κακουργήματα της απιστίας με ιδιαίτερα τεχνάσματα, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου και ψευδείς βεβαιώσεις.

Συνολικά 25 επιχειρήσεις φέρονται ότι έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης από τους ποινικά ελεγχόμενους επιθεωρητές μεταξύ των οποίων είναι αρκετοί οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε όλες τις περιπτώσεις που ασχολήθηκαν οι συγκεκριμένοι επιθεωρητές οι επιχειρήσεις είδαν τα χρέη τους να… εξαφανίζονται και από εκεί που χρωστούσαν δεκάδες εκατομμύρια προς το δημόσιο να εμφανίζονται ότι δεν οφείλουν ούτε ένα ευρώ.

Οι επιθεωρητές που κλήθηκαν ως ύποπτοι θα προσκομίσουν τις έγγραφες εξηγήσεις τους στις οποίες θα αναπτύσσουν τις θέσεις τους και θα αντικρούουν τις πράξεις που τους φέρνουν αντιμέτωπους με τη δικαιοσύνη.

Αμέσως μετά η εισαγγελική λειτουργός αποτιμώντας το σύνολο του αποδεικτικού υλικού θα αποφασίσει αν και για πόσους από τους εμπλεκόμενους προκύπτουν αξιόποινες πράξεις προχωρώντας στο επόμενο και πλέον καθοριστικό στάδιο της έρευνάς της που είναι η άσκηση της ποινικής δίωξης εναντίον των εμπλεκομένων.