«Κοινό νόμισμα σημαίνει κοινές δράσεις» τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, με την οποία συγκαλεί επισήμως τη Σύνοδο Κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών του ευρώ που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Ο Χ. Ρόμπαϊ υπογραμμίζει, παράλληλα, την ανάγκη να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα στις οικονομίες της ευρωζώνης, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε χώρας-μέλους.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του ο Χ. Ρόμπαϊ αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 4ης Φεβρουαρίου έδειξε την αποφασιστικότητα των χωρών του ευρώ να δώσουν στο ενιαίο νόμισμα μια ισχυρή οικονομική βάση, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος έλαβε εντολή να παρουσιάσει προτάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη.

Ο Χ. Ρόμπαϊ επισημαίνει ότι οι 17 χώρες της ευρωζώνης θέλουν να προχωρήσουν πιο πέρα από την αυστηρή επιτήρηση των οικονομικών πολιτικών που αποφασίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «θέλουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ούτως ώστε η κάθε χώρα στην ευρωζώνη να αναπτύσσεται προς την ίδια κατεύθυνση. Βεβαίως πρέπει να λάβουμε υπόψη την ιδιαίτερη κατάσταση σε κάθε κράτος μέλος. Το ενιαίο νόμισμα σημαίνει ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για κοινές δράσεις».

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Μαρτίου, ο Χ. Ρόμπαϊ επισημαίνει ότι έως τότε ενδεχομένως να εντοπιστούν κι’ άλλα σημεία διαβουλεύσεων με στόχο να βρεθεί ένα «συνολικό πακέτο μέτρων» που θα απαντά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη.

Καταλήγοντας, ο Χ. Ρόμπαϊ εκφράζει την αισιοδοξία του διότι όπως επισημαίνει, «στις περισσότερες χώρες της ΕΕ η οικονομική ανάπτυξη είναι ισχυρή και η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ παραμένει σταθερή».