Κατά μία βαθμίδα υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Αιγύπτου ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, στο επίπεδο «Ba2» και είναι πιθανή και νέα υποβάθμιση μεσοπρόθεσμα, αφού οι προοπτικές χαρακτηρίζονται πλέον «αρνητικές».

Στην ανακοίνωσή του ο οίκος εξηγεί ότι έλαβε την απόφασή του «εξαιτίας της πρόσφατης και σημαντικής αύξησης του πολιτικού κινδύνου» στη χώρα.

Ο οίκος Moody’s εκφράζει επίσης την ανησυχία του για το γεγονός ότι μία πολιτική απάντηση στις ταραχές που γνωρίζει η χώρα εδώ και πολλές ημέρες θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία νέα επιδείνωση της ήδη ασθενούς δημοσιονομικής κατάστασης.

Ο οίκος εξηγεί ότι η Αίγυπτος οφείλει να αντιμετωπίσει πολιτικά και κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα που χρονίζουν: υψηλή ανεργία, υψηλό πληθωρισμό και γενικευμένη φτώχεια.

Η Moody’s θεωρεί ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης για την άμβλυνση της δυσαρέσκειας» και αναφέρει ότι εάν οι πολιτικές εντάσεις και οι κίνδυνοι που αυτές συνεπάγονται στον δημοσιονομικό και οικονομικό τομέα ελαττωθούν, ο οίκος είναι πιθανόν να αναθεωρήσει σε «σταθερή» την προοπτική εξέλιξης της χώρας. Αλλά, εάν η πολιτική κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, ο οίκος είναι πιθανόν να υποβαθμίσει περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.