Αλλαγές σε τουλάχιστον 30 σημεία έχει το νέο βασικό έντυπο (Ε1) της φορολογικής δήλωσης, καθώς η εφαρμογή των περισσοτέρων διατάξεων του τελευταίου φορολογικού νόμου από την 1η του έτους αλλάζει τους πίνακες στους οποίους δηλώνουμε τις κατοικίες, τα ΙΧ αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, τις δαπάνες για υπηρετικό προσωπικό και τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας, για τον αντικειμενικό προσδιορισμό των εισοδημάτων.

Το νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, που θα κληθούν να συμπληρώσουν φέτος περίπου 5,5 εκατομμύρια νοικοκυριά για να δηλώσουν στην Εφορία τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2010 έγινε ακόμη πιο πολύπλοκο.

Αιτία, οι πολλές και σημαντικές αλλαγές που επήλθαν στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων με το νόμο 3842/2010 που ψηφίσθηκε πέρυσι την άνοιξη από τη Βουλή: νέα ενιαία φορολογική κλίμακα με αφορολόγητο 12.000 ευρώ και συντελεστές φόρου 18%-45%, κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων, νέα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, σύνδεση αφορολογήτου με τις αποδείξεις κ.λπ.

Η πιο σημαντική αλλαγή αφορά στα νέα τεκμήρια, τα οποία στοχεύουν στους φορολογούμενους (κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες), οι οποίοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα.

Επίσης, οι φορολογούμενοι με καταθέσεις στο εξωτερικό, καλούνται να τις δηλώσουν υποχρεωτικά στη νέα φορολογική δήλωση προκειμένου να ακολουθήσουν έλεγχοι για να διαπιστωθεί εάν δηλώθηκαν τα ποσά των τόκων, εάν πληρώθηκε ο φόρος 8% για την παραμονή των κεφαλαίων στην αλλοδαπή και εάν η απόκτηση των χρημάτων ήταν νόμιμη (έλεγχοι «πόθεν έσχες»).

Στο νέο έντυπο Ε1 υποχρεώνονται να πληρώσουν έξτρα φόρο εισοδήματος όσοι αυτοαπασχολούμενοι εντοπίσθηκαν το 2010 να μην εκδίδουν αποδείξεις ή να διακινούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Οι φορολογούμενοι αυτοί καλούνται να δηλώσουν σε ειδικό κωδικό ότι όντως υπέπεσαν σε τέτοιου είδους παραβάσεις προκειμένου εν συνεχεία να μην υπολογισθεί στην εκκαθάριση του φόρου το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.

Οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν στον πίνακα 5 του εντύπου της φορολογικής δήλωσης όπου αναγράφονται τα στοιχεία που είναι αναγκαία για τον προσδιορισμό του εισοδήματος με βάση τις «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» και τις «δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων», δηλαδή με βάση το νέο σύστημα τεκμηρίων.

Από φέτος η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων γίνεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, ενώ οι προθεσμίες αρχίζουν να εκπνέουν από την 1η Μαρτίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ολοκληρώνονται στις 31 Μαΐου για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Δείτε τις οδηγίες του Υπουργείου