Μπορεί ο πλανήτης ολόκληρος να ανησυχεί για την επόμενη ημέρα στη Μέση Ανατολή, ειδικά στην περίπτωση που υπάρξει απάντηση από το Ισραήλ στο χτύπημα του Ιράν, ωστόσο οι αγορές για την ώρα δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα ή δεν φαίνεται να το σταθμίζουν ως ισχυρό κίνδυνο.

Όπως αναφέρουν αναλυτές, η μάλλον αδιάφορη στάση των αγορών και των επενδυτών, μπορεί να έχει τη δική της εξήγηση. Και αυτή εστιάζεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές αξιολογούν τον γεωπολιτικό κίνδυνο σε αντίβαρο με το ενδεχόμενο να πληγεί ο παγκόσμια ανάπτυξη, φέροντας ταυτόχρονα τη μείωση της ζήτησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, οι τιμές του πετρελαίου κινούνταν με βάση τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση και πολύ λιγότερο επηρεαζόμενες από άλλες αιτίες. Θα θυμίσουμε ότι δεν ήταν λίγες οι φορές που ο OPEC + προχώρησε σε μειώσεις παραγωγής, θέλοντας να τονώσει τις τιμές, αλλά οι αγορές μάλλον τις αγνοούσαν.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην παρούσα περίοδο, αλλά αναμφίβολα παραμένει μία ισχυρή εστία μεταβλητότητας στις τιμές του πετρελαίου.

Όπως εξηγεί μάλιστα το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy, η αγορά δεν κλονίστηκε επειδή τίποτα από όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο δεν ήταν χειρότερα για τις αγορές ενέργειας από αυτά που συνέβησαν μετά την 7 Οκτωβρίου του 2023.

Σημειώνει επίσης ότι το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του εξακολουθούν να βάλλουν κατά του Ισραήλ, το οποίο εξακολουθεί να ισοπεδώνει και να σκοτώνει αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας. Οι Χούθι εξακολουθούν να παρενοχλούν τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα και να διώχνουν πολλές δυτικές εταιρείες πετρελαίου, αλλά οι μαχητές δεν έχουν πυροβολήσει ακόμη κανένα τάνκερ.

Βαρέλια πετρελαίου

Οι περιοδικές απειλές του Ιράν να κλείσει το ακόμη πιο στρατηγικό σημείο πνιγμού στο Στενό του Ορμούζ ήταν τόσο κούφιες όσο όλες οι άλλες απειλές του να το πράξουν τις τελευταίες δεκαετίες.

Εξάλλου, όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα, οι τιμές του αργού από το ιστορικό χαμηλό των 70 δολαρίων το βαρέλι έχουν εκτοξευτεί σε περίπου 90 δολάρια ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το βράδυ στις διεθνείς αγορές το Brent δέχθηκε ισχυρές πιέσεις χάνοντας σχεδόν 3% και κλείνοντας στα 87,51 δολάρια το βαρέλι που είναι το χαμηλότερο σημείο από το τέλος του περασμένου μήνα. Ανάλογη πορεία και για την τιμή του αμερικάνικου αργού που βρέθηκε στα 82,86 δολάρια.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή ελάχιστα φαίνεται να επηρεάζει, επί του παρόντος τουλάχιστον, τις λιανικές τιμές της βενζίνης οι οποίες συνεχίζουν να καλπάζουν προς τα επίπεδα των 2 ευρώ το λίτρο, επίπεδο βέβαια που έχουν υπερβεί κατά πολύ σε αρκετές περιοχές στα νησιά.

Συγκεκριμένα η τιμή της βενζίνης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών, διαμορφώνεται στα 1,969 ευρώ το λίτρο, ενώ στο τέλος Μαρτίου ήταν στα 1,942 ευρώ το λίτρο. Η μέση τιμή για το diesel κίνησης είναι στα 1,715 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,707 ευρώ το λίτρο από το τέλος Μαρτίου.

Άνοδος παρατηρείται και για το πετρέλαιο θέρμανσης παρά το γεγονός ότι η ζήτηση έχει υποχωρήσει σχεδόν στο μηδέν, λόγω καιρικών συνθηκών. Έτσι διαμορφώνεται σα 1,339 ευρώ το λίτρο από 1,328 ευρώ, αν και η εν λόγω αγορά είναι ουσιαστικά «νεκρή», λόγω καιρού και ανύπαρκτης ζήτησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε 14 περιοχές της χώρας οι μέσες τιμές για την βενζίνη είναι πάνω από τα 2 ευρώ, ενώ σε κάποια πρατήρια η τιμή υπερβαίνει και τα 2,2 ευρώ, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις φτάνει και τα 2,3 ευρώ.