Τα τελευταία χρόνια γίνεται μόδα μεταξύ των πλουσίων και όχι μόνο η επένδυση σε ακριβά ρολόγια, αλλά το αφεντικό της Rolex διαφωνεί και προτείνει τον χρυσό ή τις μετοχές ως ιδανική επιλογή.

«Δεν μου αρέσει όταν οι άνθρωποι συγκρίνουν τα ρολόγια με τις μετοχές. Στέλνει λάθος μήνυμα και είναι επικίνδυνο. Κατασκευάζουμε προϊόντα, όχι επενδύσεις», είπε ο Jean-Frdric Dufour στην ελβετική εφημερίδα NZZ.

Σύμφωνα με την τάση που επικρατεί, αρκετοί επενδύουν σε ακριβά ρολόγια, γιατί είναι περιζήτητο αξεσουάρ και θεωρούν πως δεν κυκλοφορούν αρκετά στην αγορά. Ταυτόχρονα, μπορεί να αποθηκευτεί εύκολα και χωρίς επιπλέον κόστος.

Όμως, ο Jean-Frdric Dufour χαρακτήρισε «αποκύημα ματαιοδοξίας» την παραπάνω σκέψη και τόνισε ότι είναι «εξαιρετικά προβληματική» μια τέτοια επένδυση.

Μάλιστα, το Business Insider ανέφερε ότι η βιομηχανία ακριβών ρολογιών -ακόμη και η Rolex- αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, λόγω της συγκεκριμένης επένδυσης. Ο Γενικός Δείκτης Αγοράς της WatchCharts που παρακολουθεί τις τιμές, εκτοξεύτηκε κατά 72% μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Μαρτίου 2022, γιατί αρκετοί πούλησαν τα ακριβά ρολόγια τους, ώστε να έχουν μετρητά, αφού η πανδημία του κορονοϊού δημιούργησε τραπεζικά προβλήματα.

Παράλληλα, η παγκόσμια αύξηση του πληθωρισμού ωθεί περισσότερους πλούσιους να πουλάνε τα ακριβά προϊόντα τους, ώστε να μην χρειαστεί να ρευστοποιήσουν πιο σημαντικά πράγματα για εκείνους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κυκλοφορούν σε καλή κατάσταση αρκετά ακριβά ρολόγια από δεύτερο χέρι και σε πιο χαμηλές τιμές.

«Γιατί κάποιος να αγοράσει ένα νέο ρολόι, όταν μπορεί να πάρει το ίδιο σε πιο χαμηλή τιμή και αχρησιμοποίητο, άρα σε καλή κατάσταση;» διερωτήθηκε ο Jean-Frdric Dufour και πρόσθεσε πως «οι εταιρείες ρολογιών πολυτελείας όπως η Rolex, η Patek Philippe και η Audemars Piguet δεν μπορούν να μειώσουν τις τιμές για να χτυπήσουν τον ανταγωνισμό».