«Παρά την δυσμενή διεθνή συγκυρία, το ΔΝΤ προβλέπει ότι τα επόμενα δύο χρόνια η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλότερους ρυθμούς από την ευρωζώνη, η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται ενώ ο πληθωρισμός σταδιακά επανέρχεται στον στόχο του 2%» τόνισαν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας .

Συγκεκριμένα το ΔΝΤ στην εξαμηνιαία έκθεση του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα (16/04) στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, κάνει λόγο για 2% ανάπτυξη εφέτος και 1,9% το 2025 ενώ σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό το ΔΝΤ αναμένει ότι από το 4,2% το 2023 θα μειωθεί φέτος στο 2,7%, και θα συνεχίζει να περιορίζεται, στο 2,1% το 2025. Η έκθεση αναφέρει επίσης βελτίωση και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Το έλλειμμα 6,5% του ΑΕΠ φέτος αναμένεται να περιοριστεί στο 5,3%.

«Συγκεκριμένα και σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου του 2023, αμετάβλητη παραμένει η πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη 2% το 2024 στην Ελλάδα (έκτη υψηλότερη στην Ευρωζώνη), παρά τη σημαντική προς τα κάτω αναθεώρηση για το σύνολο της Ευρωζώνης (0,8%, έναντι 1,2% που προβλεπόταν τον Οκτώβριο)», επεσήμανε στελέχη και συμπλήρωσαν:

«Παράλληλα και το 2025, η Ελλάδα προβλέπεται να καταγράψει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (1,9% έναντι 1,5%). Τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ευρωζώνη, προβλέπεται μείωση πληθωρισμού για το 2024 και το 2025, χρονιά κατα την οποία ο πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει πολύ κοντά στον στόχο του 2%.

Τέλος, στην Ελλάδα αναμένεται συνέχεια στην πτώση της ανεργίας εφέτος και του χρόνου (9,4% και 8,7%) αντίστοιχα, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (6,6% και 6,4% τα επόμενα δύο χρόνια). Ακόμη, προβλέπεται περαιτέρω βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας τα επόμενα δύο χρόνια».