Ισχυρές είναι πλέον οι πιθανότητες οι Κεντρικές Τράπεζες να ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους μήνες τη διαδικασία μείωσης των επιτοκίων, που τα έχουν διαμορφώσει σε ιστορικά υψηλά και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Την απόφαση αυτή την περιμένουν με λαχτάρα επιχειρήσεις και πολίτες, οι οποίοι δύο χρόνια τώρα έχουν ταλαιπωρηθεί με τα υψηλά επιτόκια. Ειδικά, μάλιστα, αυτοί που έχουν στεγαστικά δάνεια το περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού, αφού τα επιτόκια έχουν αυξηθεί σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και 4 ποσοστιαίες μονάδες και από 2% περίπου άγγιξαν το 6%.

Ένα επίπεδο που αν μη τι άλλο προκαλεί ίλιγγο στους δανειολήπτες. Βέβαια θα πρέπει να περιμένουν αρκετά για να συμβεί αυτό, όχι νωρίτερα από το τέλος του 2024 και αυτό διότι έχει υπάρξει ένα σχετικό πάγωμα από την πλευρά των τραπεζών με την προτροπή της κυβέρνησης.

Οι Κεντρικές Τράπεζες περιμένουν να εδραιωθεί το μήνυμα που λαμβάνουν τους τελευταίους μήνες από το μέτωπο του πληθωρισμού. Αν μάλιστα υποχωρήσει κάτω από το 2% στην Ευρωζώνη, είναι 2,4% σήμερα, τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία με πιθανότερο μήνα να συμβεί αυτό, τον Ιούνιο.

Οι ιδιαίτερα αισιόδοξοι λένε ότι μπορεί να έχουμε τέσσερις μειώσεις μέσα στον χρόνο, αλλά αυτό μάλλον είναι εξαιρετικά αισιόδοξο σενάριο. Οι αγορές πιστεύουν ότι υπάρχει πιθανότητα μεγαλύτερη από 90% για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, σε σύγκριση με πιθανότητα 50% για τις άλλες δύο, σύμφωνα με τις τιμές παραγώγων που συλλέγει η LSEG.

Προβληματισμός για τα στοιχεία στις ΗΠΑ

αμερικανική σημαία

Βέβαια, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα νέα δείχνουν μάλλον προβληματισμό. Οι ανακοινώσεις για τις τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα στις ΗΠΑ ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 3,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος τον Μάρτιο, επιταχυνόμενος από την ετήσια αύξηση 3,2% του Φεβρουαρίου στις τιμές. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones προέβλεψαν αύξηση 0,3% και ύψος 3,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το CNBC.

Τα στοιχεία φαίνεται πως περιπλέκουν τις επόμενες ενέργειες της Fed για τα επιτόκια, μιας και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ εργάζεται αδιάκοπα, προκειμένου να κατορθώσει να μειώσει τον πληθωρισμό ξανά στον στόχο του 2%, ενώ από την πλευρά τους οι αξιωματούχοι της Fed έχουν αναφερθεί πολλές φορές στο γεγονός πως η διαδικασία μείωσης προς τον στόχο κάτω του 2% θα πρέπει να θεωρείται «ανώμαλη».

Οι επενδυτές αναμένουν τώρα δύο περικοπές κατά 25 μονάδες βάσης φέτος, από τις έξι περικοπές που αναμένονταν στην αρχή του έτους, σύμφωνα με τα ενημερωμένα στοιχεία του Bloomberg. Ο Ryan Sweet, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Oxford Economics, συμφώνησε, προσθέτοντας ότι τα πρόσφατα δεδομένα μπορεί να ωθήσουν περισσότερους πολιτικούς «στο στρατόπεδο της περικοπής δύο επιτοκίων».

Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, οι αγορές τιμολόγησαν με πιθανότητα 80% η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία από το CME FedWatch Tool. Αυτό είναι υψηλότερο από περίπου 40% πιθανότητες που είχε παρατηρηθεί την προηγούμενη μέρα.

Τι περιμένουν οι αγορές από την ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει την Πέμπτη χωρίς να αναμένεται, ωστόσο, από τις αγορές μία κίνηση μείωσης των επιτοκίων, όμως σίγουρα θα υπάρξει κάποιο κλίμα σχετικά με τις επόμενες ενέργειες της ΕΚΤ με τους αναλυτές να εικάζουν πως εάν η ΕΚΤ προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων στις 6 Ιουνίου, τότε αυτό θα ήταν ένα ιδιαίτερα θετικό σενάριο λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές για τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς θα υπάρξει και το μήνυμα προς τους πολίτες των κρατών ότι καλύτερες ημέρες έρχονται σε οικονομικό, δημοσιονομικό, αλλά και νομισματικό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αγορές πιστεύουν ότι υπάρχει πιθανότητα μεγαλύτερη από 90% για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, σε σύγκριση με πιθανότητα 50% για τις άλλες δύο, σύμφωνα με τις τιμές παραγώγων που συλλέγει η LSEG. Τα χαμηλότερα επιτόκια θα έδιναν έναν άλλο μεγάλο νικητή – την ίδια την ΕΚΤ.

Τον Μάρτιο στην Ευρώπη ο γενικός δείκτης αποκλιμακώθηκε στο 2,4% από το 2,6% τον Φεβρουάριο, με τον δομικό πληθωρισμό να βρίσκεται στο 2,9% από άνοδο 3,1% προηγουμένως.