Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επένδυση άνω των 10 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής για την ανακαίνιση 14 συρμών της γραμμής 1 του μετρό της Αθήνας («ηλεκτρικός»), η οποία συνδέει τον Πειραιά με την Κηφισιά.

Πρόκειται για μια επένδυση στην πράσινη αστική κινητικότητα, με την οποία θα πραγματοποιηθεί το πρώτο έργο κυκλικής οικονομίας στην Αθήνα, για την ανανέωση των παρωχημένων συρμών με παράλληλη ανακύκλωση των υπαρχόντων υλικών και την παροχή πιο αξιόπιστων δημόσιων συγκοινωνιών στους πολίτες της Αττικής, όπως αναφέρει η Επιτροπή.

Ο εκσυγχρονισμός των συρμών εκτιμάται ότι θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους κατά περίπου 25 έτη. Η ενίσχυση της άνεσης και της αξιοπιστίας θα καταστήσει τους συρμούς ελκυστικότερους για τους επιβάτες, έτσι ώστε περισσότεροι πολίτες να στραφούν από τα ΙΧ στα Μέσα Δημόσιας Συγκοινωνίας, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.

Το έργο θα προσφέρει επίσης πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη και θα συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας: Χάρη στον εκσυγχρονισμό των συρμών αναμένεται να μειωθούν η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα επίπεδα θορύβου στην Αθήνα, ενώ η αναβάθμιση δύο υποσταθμών έλξης για την ανάκτηση ενέργειας καθώς και η εγκατάσταση συστήματος ανάκτησης ενέργειας από την ηλεκτρική πέδηση θα μειώσουν την ενεργειακή κατανάλωση κατά 15%.

Αυτό το πρώτο τμήμα που εγκρίθηκε από τη χρηματοδοτική περίοδο 2014-2020 ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω επενδύσεις από την περίοδο χρηματοδότησης 2021-2027, ώστε η συνολική επένδυση για το έργο αυτό να υπερβεί τα 94 εκατ. ευρώ.

Η εν λόγω στήριξη έρχεται να συμπληρώσει άλλες επενδύσεις από το Ταμείο Συνοχής για την αναβάθμιση του μετρό της Αθήνας. Τον Οκτώβριο του 2022 εγκαινιάστηκε η επέκταση της γραμμής 3 ως τον Πειραιά, χάρη σε κονδύλια ύψους 470 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής.