Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει σημαντικά, μετά από την υπερπροσφορά που έφερε ο θερμότερος από το αναμενόμενο χειμώνας. Η πρόσφατη αύξηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ενίσχυσε τις τιμές και τα κέρδη, προκαλώντας ένα κύμα επενδύσεων στον κλάδο.

Πάνω από 150 εκατομμύρια τόνοι δυναμικότητας LNG ετησίως βρίσκονται υπό κατασκευή, σηματοδοτώντας ένα «ρεκόρ επέκτασης», αναφέρει η Morgan Stanley σε πρόσφατη έκθεσή της. Για μια αγορά που σήμερα βρίσκεται πάνω από τα 400 εκατ. τόνους ετησίως, αυτό αντιπροσωπεύει μια «σημαντική αύξηση της προσφοράς».

«Αναμένουμε ότι η υπερπροσφορά στην αγορά φυσικού αερίου θα φτάσει σε υψηλά πολλών δεκαετιών τα επόμενα χρόνια», δήλωσαν αναλυτές της Morgan Stanley στο CNBC.

Οι τιμές του φυσικού αερίου ανέρχονται επί του παρόντος στα 1,83 δολάρια ανά MMBtu, μειωμένες κατά περίπου 22% για φέτος. Ο θερμότερος από το αναμενόμενο χειμώνας έχει μειώσει τη ζήτηση για θέρμανση και κατά συνέπεια τη ζήτηση για φυσικό αέριο σε βασικές χώρες.

«Οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου έχουν καθοδική τάση λόγω των ήπιων χειμερινών συνθηκών που επικρατούν στις περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου όπως οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Βόρεια Ασία», δήλωσε στο CNBC ο Zhi Xin Chong, επικεφαλής των αναδυόμενων αγορών φυσικού αερίου και LNG της S&P Global στην Ασία.

«Τα υψηλότερα από τον μέσο όρο επίπεδα αποθήκευσης που προέκυψαν είχαν μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές οι οποίες έχουν πτωτική τάση από τον Οκτώβριο», πρόσθεσε.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου κατέγραψαν το ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών τον Φεβρουάριο στα 1,72 δολάρια ανά MMBtu και οι χαμηλότερες τιμές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για ορισμένα μέρη.

«Οι χώρες της Ευρώπης σίγουρα θα επωφεληθούν περισσότερο από αυτές τις χαμηλές τιμές», δήλωσε ο Chong.

Μετά τη μείωση της προσφοράς από τη Ρωσία, οι εισαγωγές LNG της Ευρώπης αυξήθηκαν στο 35% του συνολικού μείγματος εφοδιασμού φυσικού αερίου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αγοράζεται σε τιμή spot. Έτσι, οι χαμηλότερες τιμές είναι χρήσιμες για να διατηρηθούν οι εισαγωγές καυσίμων σε προσιτές τιμές.

Άλλοι βασικοί παίκτες που ωφελούνται είναι η Ινδία και η Νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. Οι χαμηλότερες τιμές LNG ωφελούν περισσότερο την Ινδία και την Ταϊλάνδη, καθώς το εισαγόμενο αέριο αποτελεί το 30% έως 50% των ενεργειακών τους αποθεμάτων. Η ζήτηση φυσικού αερίου της Ινδίας είναι από τις πιο ελαστικές, που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα αγόραζαν περισσότερα καθώς πέφτουν οι τιμές. Η Ταϊλάνδη είναι ένας από τους κορυφαίους καταναλωτές φυσικού αερίου κατά κεφαλήν μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών της αγοράς.

Ενώ η άφθονη χωρητικότητα αποθήκευσης LNG παγκοσμίως υπογραμμίζει τα πτωτικά θεμελιώδη μεγέθη για τις τιμές, αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ζήτηση θα μπορούσε να αυξηθεί, καθώς οι αναδυόμενοι παίκτες όπως η Κίνα επιστρέφουν ξανά στην αγορά λόγω των χαμηλών τιμών.

«Όλοι αυτοί οι παράγοντες φαίνεται να δείχνουν ένα κατώτερο επίπεδο τιμών», επισημαίνουν.