Η ελληνική οικονομία και κεφαλαιαγορά έχουν ανακάμψει και πλέον έχουν γυρίσει σελίδα, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, σε συνέντευξη που έδωσε νωρίτερα στο Bloomberg TV στο Λονδίνο μιλώντας στον δημοσιογράφο Tom Mackenzie.

Αναφερόμενος στην Τράπεζα Πειραιώς, σημείωσε ότι το 2023 ήταν η καλύτερη χρονιά στην ιστορία της Τράπεζας και το 2024 αναμένουμε να είναι ακόμη καλύτερο, ενώ επισήμανε ότι ο στόχος για κερδοφορία της τάξεως του 1 δισ. ευρώ ετησίως στηρίζεται σε ένα στοχευμένο business plan.

Σε ερώτηση σχετικά με τα βασικά συστατικά της επιτυχίας του turn around story της Τράπεζας Πειραιώς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς ανέφερε ότι ήταν μια διαδρομή των τελευταίων επτά ετών. «Είναι το αποτέλεσμα μιας στοχευμένης στρατηγικής που αντιμετώπισε όλα τα βασικά ζητήματα της Τράπεζας. Πραγματοποιήσαμε μια σειρά από πρωτοποριακές συναλλαγές, όπως την πρώτη πώληση του πακέτου NPEs στην ελληνική αγορά, την πώληση του κλάδου διαχείρισης ΝΡΕs της τράπεζας, τη μείωση των κόκκινων δανείων. Αυξήσαμε τα ίδια κεφάλαια το 2021 και καταφέραμε να περιορίσουμε περίπου το 54% των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μόλις 3%».

Ο στόχος για ετήσια κερδοφορία περί το 1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2024-2026 έχει ως βάση ένα στοχευμένο και αναλυτικό επιχειρηματικό σχέδιο για τα επόμενα τρία χρόνια, που συνδυάζει διατηρήσιμη παραγωγή εσόδων, πειθαρχημένη μείωση λειτουργικών δαπανών, όπως και εξορθολογισμό του cost of risk δεδομένου ότι έχει μειωθεί ο ρυθμός της παραγωγής νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, τόνισε ο κ. Μεγάλου.

Όσον αφορά το μέρισμα, ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι εκτιμά πως θα δοθεί το πράσινο φως για την απόδοση μερίσματος από τις ρυθμιστικές αρχές. “Για το 2023 είμαστε σε συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές και είναι ένας εποικοδομητικός και ειλικρινής διάλογος” είπε. Όπως είπε έχει υπολογιστεί ένα 10% επί των καθαρών κερδών.

Σε ερώτηση σχετικά με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Μεγάλου ανέφερε ότι «η οικονομία αναπτύσσεται και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται για τα επόμενα χρόνια σε υψηλότερο επίπεδο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δημιουργώντας τις καλύτερες προοπτικές για τον τραπεζικό τομέα, αλλά και για τη χώρα συνολικά. Δίνεται η δυνατότητα για περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις και πιστωτική ανάπτυξη 5% με 6%. Το Χρηματιστήριο Αθηνών αναπτύσσεται, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές και πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να αναβαθμιστεί σε ώριμη αγορά από αναδυόμενη». Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς πρόσθεσε ότι το ισχυρό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τη χώρα επιβεβαιώθηκε στο πρόσφατο placement της Τράπεζας και στην πολύ υψηλή ποιότητα θεσμικών επενδυτών που συμμετείχαν σε αυτό.

Σχετικά με τις άμεσες ξένες επενδύσεις ο κ. Μεγάλου επισήμανε ότι «η εισροή ξένων επενδύσεων συνεχίζεται και αυτό που ελκύει τους επενδυτές, είναι τομείς όπως τα ψηφιακά δίκτυα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αποθήκευση ενέργειας. Υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα στον φαρμακευτικό τομέα και στις αγροτικές επιχειρήσεις που είναι ένας τομέας που η Τράπεζα διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Βλέπουμε την Ελλάδα να γίνεται ψηφιακό και ενεργειακό hub στην περιοχή, ενώ η χώρα είναι σε θέση να αναπτυχθεί υψηλότερα από την Ευρώπη γεγονός που την καθιστά πόλο έλξης». Τέλος, συμπλήρωσε ότι η φετινή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό αναμένεται να είναι καλύτερη από την περυσινή.