Σημαντική υπερκάλυψη κατά τέσσερις φορές καταγράφηκε από τα πρώτα λεπτά που άνοιξε το βιβλίο προσφορών, για τη διάθεση του ποσοστού συμμετοχής 22% (με δυνατότητα επέκτασης στο 27%) που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς.

Το placement σε απόλυτους αριθμούς ισοδυναμεί με τη διάθεση έως 275.080.789 κοινών μετοχών και η τράπεζα, με τη διάθεση σε Έλληνες και ξένους επενδυτές του ποσοστού που έχει στην κατοχή του το ΤΧΣ, αποδεσμεύεται με τη σειρά της από το ελληνικό Δημόσιο.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Ταμείο έχει επιφυλαχθεί να ασκήσει κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια το δικαίωμα επιλογής αύξησης μεγέθους προσφοράς (upsize option) και να αυξήσει τον αριθμό κατά έως 62.518.361 μετοχές ή αλλιώς κατά 5%, με αποτέλεσμα το ποσοστό διάθεσης να αυξηθεί στο 27%.

Το ακριβές ποσοστό διάθεσης και οι όροι ανακοινώθηκαν επισήμως χθες αργά το βράδυ και πριν από το άνοιγμα της αγοράς σήμερα. Η διαδικασία ξεκίνησε στις 10 το πρωί και θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 στις 17:00 ώρα Ελλάδας.

Αναλυτικότερα:

Στην Ελλάδα οι μετοχές θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς ενώ εκτός Ελλάδας μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Tο αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς είναι το ακόλουθο::

  • 4 Μαρτίου: Έναρξη της διαδικασίας βιβλίου προσφορών για τη Διεθνή Προσφορά (10:00 ώρα Ελλάδας).
  • 4 Μαρτίου: Έναρξη της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς (10:00 ώρα Ελλάδας).
  • 4-6 Μαρτίου: Ο Πωλητής Μέτοχος δύναται κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια δυνάμει αποφάσεων του Διοικητικού του Συμβουλίου, να αποφασίζει (όχι κατά σειρά προτεραιότητας):

(i) να ασκήσει το Δικαίωμα Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς, (ii) να καθορίζει ένα στενότερο εύρος εντός του Εύρους Τιμών, ή/και

(iii) να προσδιορίζει μια ενδεικνυόμενη τιμή. Σύμφωνα με το άρθρο 17 του Κανονισμού Ενημερωτικού Δελτίου, οι επενδυτές θα ενημερωθούν μέσω της δημοσίευσης των σχετικών ανακοινώσεων προς τους επενδυτές στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών του Χ.Α. και στις ιστοσελίδες της Πειραιώς Holdings και του Πωλητή Μετόχου.

  • 6 Μαρτίου: Λήξη της διαδικασίας βιβλίου προσφορών για τη Διεθνή Προσφορά (16:00 ώρα Ελλάδας).
  • 6 Μαρτίου: Λήξη της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς (16:00 ώρα Ελλάδας).
  • 7 Μαρτίου 2024: Δημοσίευση της Ανακοίνωσης Τιμής Προσφοράς στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών του Χ.Α. και στις ιστοσελίδες της Πειραιώς Holdings και του Πωλητή Μετόχου.
  • 7 Μαρτίου 2024: Δημοσίευση αναλυτικής ανακοίνωσης σχετικά με το αποτέλεσμα της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών του Χ.Α. και στις ιστοσελίδες της Πειραιώς Holdings και του Πωλητή Μετόχου.
  • 11 Μαρτίου: Πίστωση των Προσφερόμενων Μετοχών στις Μερίδες Επενδυτών και στους Λογαριασμούς Αξιογράφων (αναμενόμενη Ημερομηνία Διακανονισμού).