Ξενοδοχειακοί όμιλοι με μακρά ιστορία όπως: η Hilton, η Marriott, η Radisson, η Hyatt και η Wyndham, αλλά και ελληνικές εταιρείες διαχείρισης ξενοδοχείων ενισχύουν περαιτέρω την παρουσία τους στην Ελλάδα, προσθέτοντας νέα πολυτελή ξενοδοχεία στα υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιά τους.

Σε ορίζοντα τεσσάρων ετών, δηλαδή μέχρι το 2027, εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν περισσότερα από 60 ξενοδοχειακά projects. Από αυτά, 4 στα 10 θα λειτουργούν κάτω από τη σκέπη διεθνών brands, με τις νέες επενδύσεις ελληνικών και ξένων ομίλων να πιστοποιούν τη μεγάλη δυναμική του ελληνικού τουριστικού προϊόντος αλλά και τη διαρκή ανάπτυξη του κλάδου. Τα στοιχεία και μία πλήρη απεικόνιση του τοπίου της ελληνικής φιλοξενίας δίνει η Travelworks Public Relations, παρουσιάζοντας τις απόψεις θεσμικών φορέων και τις στρατηγικές σημαντικών παικτών της αγοράς και διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων.

Η Hilton σχεδιάζει να ανοίξει έξι νέα ξενοδοχεία τα επόμενα χρόνια, η HotelBrain υποδέχτηκε το 2024 με συμφωνίες για 7 νέα ξενοδοχεία, ενώ στο portfolio του ομίλου θα προστεθούν τουλάχιστον 10 ξενοδοχεία, και η Marriott υπέγραψε τέσσερις νέες συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και την άφιξη στην Ελλάδα του πρώτου Tribute beach resort στην Κρήτη.

Ξενοδοχείο δωμάτιο

«Η επιτυχία του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια, όπως αποδεικνύουν όλες οι μελέτες του IΝΣΕΤΕ, στηρίζεται στην πολύ καλή εμπειρία των επισκεπτών, που είναι καλύτερη από εκείνη σε ανταγωνιστικούς προορισμούς» αναφέρει στην έκθεση της Travelworks Public Relations ο δρ. Άρης Ίκκος, επιστημονικός διευθυντής του ινστιτούτου ΣΕΤΕ. «Βασικοί παράγοντες αυτής της επιτυχίας είναι η φιλικότητα των κατοίκων, οι πολύ θετικές επιδόσεις στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών από το ανθρώπινο δυναμικό που εργάζεται στις τουριστικές επιχειρήσεις, η γαστρονομία, η φυσική ομορφιά του τόπου, η αίσθηση ασφάλειας καθώς και οι υψηλής ποιότητας υποδομές διαμονής» τονίζει ο κ. Ίκκος και συμπληρώνει: «Η ισχύς του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητα που επέδειξε ο ελληνικός τουρισμός κατά την οικονομική κρίση, κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και μετά από αυτήν, καθώς και η πολιτική, συναλλαγματική και οικονομική σταθερότητα, έχουν οδηγήσει σε αυξημένο ενδιαφέρον επενδυτών. Ενδιαφέρον που ενισχύθηκε από την επαναπόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από την ανάπτυξη που ξεπέρασε αυτή των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών».

Τα projects για το 2024 στην Αθήνα

91 Athens Riviera

Με φόντο το γραφικό σκηνικό της Αθηναϊκής Ριβιέρας, η Grivalia Hospitality ετοιμάζει μια καινοτόμο ιδέα φιλοξενίας. Διαχειριζόμενο από την Domes Resorts υπό το εμπορικό σήμα Domes Reserve, το 91 Athens Riviera επιδιώκει να συνδυάσει τη φιλοσοφία του Members Club με την glamping εμπειρία, μέσα από 30 πολυτελείς σκηνές.

Lampsa Hellenic Hotels

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024, η Lampsa Hellenic Hotels θα επεκτείνει την παρουσία της στην Αθήνα με το άνοιγμα ενός boutique ξενοδοχείου στην Ζαλοκώστα. Το νέο αυτό εγχείρημα, μία επένδυση της τάξης των 2 εκατ. ευρώ, θα αποτελείται από 19 σουίτες.

The Roc Club

Το Roc Club, η τελευταία προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο της Grecotel, πρόκειται να ανοίξει τον Μάιο του 2024 στην αθηναϊκή ριβιέρα, έπειτα από μια πλήρη ανακαίνιση του πρώην 4αστερου ξενοδοχείου Vouliagmeni Suites by Grecotel. Κοντά στη λίμνη Βουλιαγμένης, το ξενοδοχείο θα διαθέτει 35 δωμάτια και σουίτες.

Brown Museum

Το νέο project της Brown Hotels στην οδό Μπουμπουλίνας βρίσκεται σε μικρή απόσταση με τα πόδια από την πλατεία Ομονοίας. Το ξενοδοχείο 93 δωματίων ανήκε στο παρελθόν στον όμιλο Hotels of Athens.

Domino Brown

Το Domino Brown έχει προγραμματιστεί να ανοίξει μέσα στο 2024, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιο των ξενοδοχείων Brown με ένα ακόμα, στην καρδιά της Αθήνας. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην οδό Θεμιστοκλέους, είναι 46 δωματίων boutique hotel και εδραιώνει περαιτέρω την ισχυρή παρουσία της εταιρείας στην πόλη.

Τα projects για το 2025 στην Αθήνα

  • Conrad Hotels & Resorts
  • Conrad Residences Waldorf Astoria Residences
  • Voula Coast B
  • Varkiza Coast
  • Radisson RED Mitropoleos Square Athens
  • Radisson Theatrou Square
  • Villa Brown Sans Rival

Τα ξενοδοχεία στο «Ελληνικό»

Το Mandarin Oriental, Athens, αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του, για να υποδεχθεί τους καλεσμένους το 2027, σε ένα από τα πιο σημαντικά έργα αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη. Το ξενοδοχείο, μια κοινή προσπάθεια της Lamda Development και της TEMES SA, θα αποτελέσει το δεύτερο Mandarin Oriental ξενοδοχείο στην Ελλάδα, διαδεχόμενο το Mandarin Oriental, Costa Navarino στη Μεσσηνία, το οποίο άνοιξε το 2023. Θα διαθέτει 123 δωμάτια και σουίτες, τεράστιους εξωτερικούς χώρους, κορυφαία εστιατόρια και χώρους ψυχαγωγίας, ένα πλούσιο beach club, καθώς και ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις ευεξίας και γυμναστικής.

Παράλληλα, ένα ξεχωριστό 5άστερο ξενοδοχείο με 200 δωμάτια και ένα οικιστικό συγκρότημα 49 κατοικιών βρίσκονται υπό ανάπτυξη στο «Ελληνικό». Η αθροιστική επένδυση και για τα δύο ξενοδοχεία αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Το 2027 θα ανοίξει τις πύλες του και το Hard Rock Hotel & Casino Athens, στο Ελληνικό, μία συνεργασία της Hard Rock International και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και μια επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ με το ξενοδοχείο να διαθέτει 1.000 δωμάτια.

Hilton

Η Hilton διαθέτει οκτώ ξενοδοχεία στην Ελλάδα, με σχέδια να ανοίξει ακόμα έξι τα επόμενα χρόνια. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει στην ανάπτυξή μας στην Ελλάδα, με την παρουσία Hilton brands τόσο σε αστικά κέντρα όσο σε νησιωτικούς προορισμούς, με ξενοδοχεία στη Σαντορίνη, την Κρήτη και τη Ρόδο. Τα επόμενα projects μας θα φέρουν τα Conrad Hotels & Resorts στην Αθήνα, καθώς και το πρώτο μέλος της Curio Collection by Hilton στην ηπειρωτική χώρα. Πέρα από τους κύριους τουριστικούς προορισμούς και την πρωτεύουσα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν για εμάς και οι ανερχόμενοι προορισμοί, όπως και το άνοιγμα σε νέες αγορές» δήλωσε ο Ανδρέας Κουκάς, Director Development Greece & Cyprus, Hilton.

Marriott International

Με σταθερή παρουσία στην Ελλάδα από το 2016, η Marriott διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων διεθνούς αλυσίδας στη χώρα με 33 ενεργά ξενοδοχεία και τέσσερα ακόμη στο pipeline. Το 2023 ήταν μια ιδιαίτερα παραγωγική χρονιά για τον Όμιλο, καθώς υπογράφηκαν τέσσερις νέες συμφωνίες, μία εκ των οποίων αφορά την άφιξη στην Ελλάδα του πρώτου Tribute beach resort στην περιοχή Σταλίδα της Κρήτης, το οποίο θα αποτελέσει και το πρώτο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Για το 2024, στόχος μας παραμένει η περαιτέρω ενίσχυση της ήδη επιτυχημένης παρουσίας της Marriott στον τομέα του luxury και lifestyle hospitality, τόσο στην Αθήνα -που ως ξενοδοχειακή αγορά καταγράφει σημαντικά αποτελέσματα τους τελευταίους 24 μήνες- όσο και στα ελληνικά νησιά. Το 2023 ήταν ίσως η καλύτερη χρονιά για την πλειονότητα των ελληνικών προορισμών αναψυχής, καθώς κατέγραψαν πολύ υψηλό ADR και πολύ καλές πληρότητες» σημείωσε ο Νίκος Χάντζος, Consultant, International Hotel Development – Greece & Cyprus.

Hyatt Hotels

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που τον Μάιο του 2024 θα εγκαινιάσουμε το Zoëtry Halkidiki, ένα πολυτελές resort με 104 δωμάτια, που στοχεύει να προσφέρει μια εξαιρετική boutique all-inclusive εμπειρία, αποδεικνύοντας τη δέσμευση της Hyatt για διαφοροποίηση στον τομέα του all-inclusive σε διεθνές επίπεδο» τόνισε ο Carlos Paredes Fernández, Director of Hotel Development EAME-Inclusive Collection. «Η στρατηγική ανάπτυξής μας εκτείνεται πέρα από τις περιοχές που ήδη δραστηριοποιούμαστε, εστιάζοντας σε τουριστικούς προορισμούς όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως, η Πάρος, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, αλλά και σε ηπειρωτικούς προορισμούς, όπως η Χαλκιδική και η Αθηναϊκή Ριβιέρα, γεγονός που υπογραμμίζει την αφοσίωση της Hyatt στην περαιτέρω ανάπτυξη και ευημερία του ελληνικού τουρισμού» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.