Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, Τζεφ Μπέζος είχε αποκαλύψει ότι σχεδιάζει να πουλήσει 50 εκατομμύρια μετοχές της Amazon πριν από τις 31 Ιανουαρίου 2025. Τελικά, δεν χρειάστηκε παρά μόνο εννέα ημέρες για να το ολοκληρώσει.

Οι πρώτες πωλήσεις μετοχών, σε πακέτα των 12 εκατομμυρίων τεμαχίων, πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 7 και 14 Φεβρουαρίου. Σήμερα έγινε γνωστό ότι ο πολυεκατομμυριούχος πούλησε επιπλέον 14 εκατομμύρια μετοχές της Amazon, αξίας περίπου 2,4 δισ. δολαρίων.

Η τελευταία αυτή κίνηση, αυξάνει τον συνολικό αριθμό των μετοχών που έχει πουλήσει στην εταιρεία τις τελευταίες εννέα ημέρες σε περίπου 50 εκατομμύρια, αποκομίζοντας συνολικά 8,5 δισ. δολάρια. Ο Μπέζος κατείχε 988 εκατομμύρια μετοχές, ή σχεδόν το 10% της Amazon, στα τέλη Δεκεμβρίου – ένα μερίδιο αξίας 168 δισ. δολαρίων.

Οι πωλήσεις των μετοχών της Amazon έρχονται μετά την άνοδο της τιμής της μετοχής κατά περισσότερο από 76% τον τελευταίο χρόνο. Ο Τζεφ Μπέζος, ο οποίος είναι ο ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας, είχε πουλήσει για τελευταία φορά μετοχές της Amazon το 2021. Έχει επίσης χαρίσει κάποιες μετοχές της Amazon στο πλαίσιο του φιλανθρωπικού του έργου το 2022.

Πέρυσι, ο Μπέζος ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το Σιάτλ μετά από σχεδόν 30 χρόνια για να μετακομίσει στο Μαϊάμι. Είπε ότι η κίνηση ήταν να είναι πιο κοντά στους γονείς του αλλά και στις εκτοξεύσεις πυραύλων του στο Blue Origin. Ωστόσο, υπήρχε και ένας ακόμη σημαντικός λόγος. Η Φλόριντα δεν έχει κρατικό φόρο εισοδήματος ή φόρο επί των κεφαλαιουχικών κερδών κι έτσι θα γλιτώσει σχεδόν 600 εκατ. δολάρια σε φόρους για τις μετοχές που έχει πουλήσει.

Ο Τζεφ Μπέζος παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Amazon και είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με εκτιμώμενη περιουσία άνω των 190 δισ. δολαρίων και πλέον πολύ κοντά στο να κατακτήσει την κορυφή εκθρονίζοντας τον Έλον Μασκ.

Τζεφ Μπέζος - Έλον Μασκ

Βρισκόταν στην πρώτη θέση του δείκτη του Bloomberg με τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο, από το 2017 έως τον Ιανουάριο του 2021, όταν η άνοδος της μετοχής της Tesla έφερε την περιουσία του Μασκ σχεδόν 10 δισ. δολάρια μπροστά του, στα 194,9 δισ. δολάρια.

Η έπαυλη που αποπνέει «διαχρονική ευρωπαϊκή αίγλη»

Ο μεγιστάνας και ιδρυτής της Amazon, πριν κάποιους μήνες πρόσθεσε άλλο ένα πολυτελές ακίνητο στο χαρτοφυλάκιό του, αγοράζοντας μια έπαυλη επτά υπνοδωματίων στο Indian Creek της Φλόριντα, έναντι 79 εκατ. δολαρίων.

Όπως σημείωνε το businessinsider, η περιοχή είναι γνωστή ως «Billionaire Bunker», ένα μέρος το οποίο βρίσκεται στο νησί Indian Creek, ενώ εκεί κατοικούν πολλοί δισεκατομμυριούχους και διασημότητες, όπως ο Τομ Μπρέιντι, η Ιβάνκα Τραμπ και ο Χούλιο Ιγκλέσιας.

Η νέα έπαυλη του Μπέζος, έκτασης σχεδόν 2 στρεμμάτων, που αποπνέει «διαχρονική ευρωπαϊκή αίγλη», χτίστηκε το 2000, σύμφωνα με την καταχώρισή της. Διαθέτει σινεμά, βιβλιοθήκη, πισίνα και κελάρι κρασιών.

Αυτό το τελευταίο ακίνητο του Μπέζος στην αποκλειστική γειτονιά «Billionaire Bunker» βρίσκεται δίπλα σε ένα άλλο ακίνητο που αγόρασε πέρυσι το καλοκαίρι, έναντι 68 εκατ. δολαρίων.