Κατά 40 εκατ. ευρώ αυξημένος είναι ο προϋπολογισμός του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ) και συγκεκριμένα στα 61,5 εκατ. ευρώ από τα 21,5 εκατ. ευρώ, που ήταν μέχρι πρότινος. Τη 2η τροποποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης υπέγραψαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης με τον αρμόδιο υφυπουργό, Διονύση Σταμενίτη σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρη Παπαγιαννίδη.

Τι προβλέπει η τροποποίηση

Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες ανάγκες χρηματοδότησης του αγροδιατροφικού τομέα, προβλέφθηκε η αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων από 5 σε 7 έτη για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, οι οποίες επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες. Η διάταξη έχει εφαρμογή και σε υφιστάμενα δάνεια.

Επιπλέον, προβλέπεται η δυνατότητα εφαρμογής εμβόλιμης περιόδου χάριτος 24 μηνών σε εκταμιευμένα δάνεια για περιπτώσεις Τελικών Αποδεκτών, που αντιμετωπίζουν ανωτέρα βία ή φυσική καταστροφή και στη διατήρηση της περιόδου χάριτος για τα νέα δάνεια.

Σε συνέχεια της συγκεκριμένης απόφασης, η ΕΑΤ ΑΕ θα προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή των Επιχειρησιακών Συμφωνιών με τις συνεργαζόμενες τράπεζες για την ενσωμάτωση των αλλαγών σε αυτές και την επανεργοποιήση του ΧΕ μικροδανείων του ΤαΜιΔΑΕ.

Το ταμείο

Το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας δημιουργήθηκε, για να παρέχει συγχρηματοδοτούμενα δάνεια μέσω των συνεργαζόμενων Τραπεζών, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και μεταποιητικό κλάδο.

Στόχος του ταμείου είναι η χορήγηση μικρών δανείων επενδυτικού χαρακτήρα τόσο σε επενδύσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων όσο και σε επενδύσεις που σχετίζονται με μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, με τελικό προϊόν, επίσης, γεωργικό. Σημειώνεται ότι δύναται η χορήγηση Κεφαλαίου Κίνησης για τους σκοπούς της επένδυσης.

Το ταμείο αφορά ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και μεταποιητικό κλάδο αγροτικών προϊόντων.

Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ για να εγγραφείτε.