Οι millennials (οι γεννημένοι μεταξύ των ετών 1981-1995) έχουν ξεπεράσει την κουλτούρα του hustling, δηλαδή των διαρκών προσπαθειών για μία όσο το δυνατόν καλύτερη επαγγελματική ανέλιξη, εις βάρος του προσωπικού τους ελεύθερου χρόνου. Μάλιστα, οι αμερικανοί millennials είναι πρόθυμοι να δεχτούν μείωση μισθού κατά 20% για μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Η έρευνα τάσεων για το 2024 της Ford, η οποία διεξήγαγε 16.086 διαδικτυακές συνεντεύξεις σε 16 χώρες, διαπίστωσε ότι οι millennials στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμοι να απομακρυνθούν από τα γραφεία τους, όπως γράφει το «Business Insider». Σύμφωνα με αυτή, περίπου το 60% των αμερικανών ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα δέχονταν μείωση μισθού κατά 20%, «για να επιτύχουν έναν τρόπο ζωής που δίνει προτεραιότητα στην ποιότητα ζωής» τους, δηλαδή 5% περισσότεροι από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Κατά την έρευνα, οι Αμερικανοί ήταν οι πιο πρόθυμοι μεταξύ των γενεαλογικών συνομηλίκων τους να εγκαταλείψουν μέρος του μισθού τους με αντάλλαγμα καλύτερη ποιότητα ζωής… Παράλληλα, σε άλλες ηλικιακές κατηγορίες, μόλις το 33% των Baby Boomers ((1946-1964) ήταν πρόθυμοι να δεχτούν αυτή τη μείωση μισθού, ενώ το 43% της Gen X (1965-1980) και το 56% της Gen Z (1995 και 2012) συμφώνησαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μόνες χώρες με περισσότερους millennials πρόθυμους να δεχτούν μείωση μισθού σχεδόν κατά ένα τέταρτο, για να δώσουν προτεραιότητα στην ποιότητα ζωής τους, ήταν η Ταϊλάνδη με 70% και η Ινδία με 69%.

«Για να πετύχω έναν τρόπο ζωής που δίνει προτεραιότητα στην ποιότητα ζωής, θα δεχόμουν μείωση μισθού κατά 20%»

Η έρευνα εξέτασε, επίσης, αν οι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι αξίζει τον κόπο μια εργασία που αυξάνει το προσωπικό άγχος. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα επιβλητικό 79% των Baby Boomers δήλωσε ότι δεν αξίζει τον κόπο, ακολουθούμενο από το 72% των Gen Xers και το 63% των millennials.

Η γενιά Z, η οποία συνήθως υποστηρίζει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, έφτασε στο 66%.

Τα ευρήματα της έρευνας δεν προκαλούν έκπληξη. Τον Σεπτέμβριο του 2023, το King’s College του Λονδίνου δημοσίευσε μια μελέτη όπου διαπιστώθηκε ότι οι millennials ενδιαφέρονται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη γενιά για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Ο Karl Treacher, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Πολιτισμού της Αυστραλίας, μοιράστηκε, επίσης, τις προβλέψεις του για το πώς θα είναι η εργασιακή κουλτούρα μέχρι το 2030, θεωρώντας ότι στο κοντινό μέλλον μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία για τους εργαζόμενους, κάτι που είναι θετικό για τις νεότερες γενιές.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η ψυχική υγεία των εργαζομένων θα αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα για όλους τους οργανισμούς μέχρι το 2030», δήλωσε ο Treacher στο «Business Insider» τον Δεκέμβριο του 2023.