Αλλαγές στις δημόσιες επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό την ομπρέλα του Υπερταμείου, ώστε να γίνουν σύγχρονες και ανταγωνιστικές λειτουργώντας σαν «μικρές ΔΕΗ», δρομολογεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

«Κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα για το Υπερταμείο και τις θυγατρικές του, το οποίο θέλουμε να βασιστεί σε κανόνες αποτελεσματικότητας και προσφοράς προς το Δημόσιο και το κοινωνικό σύνολο», δήλωσε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας πριν από λίγες ημέρες σε εκδήλωση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί του Υπερταμείου θα διαθέτουν μια ηγετική ομάδα με γνώσεις και προσόντα, όπως έγινε στη ΔΕΗ. «Θα εισηγηθούμε στη Βουλή να προσλαμβάνονται τα στελέχη της διευθυντικής ομάδας και από τον ιδιωτικό τομέα, με διαδικασίες διαγωνισμών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης για να προσθέσει ότι «θα αλλάξει ο τρόπος που θα γίνονται οι προσλήψεις, ώστε να υπάρχει μεν η εμπλοκή του ΑΣΕΠ, αλλά όχι οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται».

Αλλαγές θα υπάρξουν και στις διαδικασίες της καθημερινής λειτουργίας των επιχειρήσεων και οργανισμών του Υπερταμείου, ενώ θα καθιερωθούν νέοι κανόνες και ταχύτερες και αποτελεσματικότερες διαδικασίες στις προμήθειες. «Θα προχωρούν όλα με διαφάνεια αλλά και με μεγαλύτερη ταχύτητα», υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στις δημόσιες επιχειρήσεις θα προβλέπει και τη δημιουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, ενός επενδυτικού εργαλείου το οποίο θα έρθει να ενισχύσει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ιδιαίτερα σε κλάδους αιχμής, νέες τεχνολογίες και πράσινες επενδύσεις.

Πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή θα υπάρξουν συνεννοήσεις με τον ESM, ο οποίος έχει λόγο στο Υπερταμείο, ως δανειστής της χώρας. Σημειώνεται ότι το ίδιο συνέβη και με την πρόσφατη μεταφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο.

Οι παρεμβάσεις θα αφορούν τις επιχειρήσεις του Υπερταμείου, κυρίως τις μεταφορικές (ΟΑΣΑ), αλλά και την ΕΤΑΔ, ειδικά για την οποία θα προχωρήσουν ταχύτερα οι διαδικασίες για να προσδιοριστούν τα ακίνητα που προσφέρονται και είναι πιο ώριμα προς εκμετάλλευση και στα οποία θα δοθεί προτεραιότητα. Επίσης θα γίνουν οργανωτικές αλλαγές, προκειμένου να δημιουργηθούν ξεχωριστές διευθύνσεις για τα μεγάλα και ώριμα ακίνητα και για τις επιμέρους μικρότερες παραχωρήσεις.

Οι αλλαγές αυτές αποτελούν μέρος του κυβερνητικού προγράμματος για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που έχει ξεκινήσει, με πρώτη ενδεικτική κίνηση την επιλογή της Ηρώς Χατζηγεωργίου, η οποία από υψηλόβαθμο στέλεχος της Lamda Development ορίστηκε διευθύνουσα σύμβουλος στην ΕΤΑΔ. Οι παρεμβάσεις που δρομολογούνται αφορούν στη στελέχωση και τη δομή, ώστε να «τρέξουν» γρηγορότερα οι αξιοποιήσεις ακινήτων και σε άλλους τομείς, όπως στα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής αλλά και του υπουργείου Παιδείας.