Σύσσωμη η Δύση επέβαλε σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και κυνήγησε τους επιχειρηματίες της, ωστόσο οι ρωσικές τράπεζες επιβίωσαν και κατέγραψαν κέρδη που εξέπληξαν τους ιδιοκτήτες τους.

Το 2023 έβγαλαν κέρδος 3,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια ή 36,8 δισεκατομμύρια δολάρια, τη στιγμή που ένα χρόνο πριν κέρδισαν 200 δισεκατομμύρια ρούβλια. Ο Αλεξάντερ Ντανίλοφ, επικεφαλής του τμήματος τραπεζικής ρύθμισης της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι επιδόσεις αυτές αποτέλεσαν κάποια έκπληξη».

Σύμφωνα με το Business Insider, δεν πρόκειται για τυχαίο αποτέλεσμα, αλλά προσεγμένη στρατηγική που εφάρμοσε το κράτος σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο να αποφύγει την κατάρρευση.

Αρχικά, στηρίχθηκε ο ενυπόθηκος δανεισμός και παρουσίασε αύξηση 35%, με το Κρεμλίνο να δίνει επιδοτήσεις στους πολίτες να αγοράσουν σπίτια. Έτσι, το βασικό επιτόκιο των ενυπόθηκων δανείων ήταν στο 15%, αλλά το επιδοτούμενο κοντά στο 8% και για τις οικογένειες διαμορφώθηκε στο 6%.

Παράλληλα, αυξήθηκε ο εταιρικός δανεισμός 20%, με ρωσικές επιχειρήσεις να αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία από διεθνείς εταιρείες που εγκατέλειψαν την ντόπια αγορά. Μάλιστα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έλαβε την πρωτοβουλία και εισήγαγε μια σειρά από σχεδόν ανυπέρβλητα εμπόδια στις εταιρείες που θα εγκατέλειπαν τη χώρα, ώστε να πληρώσουν κυριολεκτικά ακριβά την επιλογή τους ή να αναγκαστούν να παραμείνουν.

Συγκεκριμένα, θα έπρεπε να κάνουν δωρεές στο κράτος και να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία με μεγάλη έκπτωση πριν εγκαταλείψουν τη χώρα. Ακόμη, εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε στρατηγικά σημαντικούς τομείς -όπως η ενέργεια-, έπρεπε να πάρουν υπογραφή από τον Πούτιν, πριν από οποιαδήποτε πώληση περιουσιακών στοιχείων τους.

Επίσης, πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, ασιατικές χώρες και κυρίως το Πεκίνο επένδυσαν σοβαρά στη Ρωσία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Μιχαήλ Νικολάγιεφ, επικεφαλής του ρωσικού οίκου αξιολόγησης ACRA, δήλωσε ότι η επανευθυγράμμιση των αλυσίδων εμπορίου και εφοδιασμού προς τα ανατολικά βοήθησε στην ενίσχυση των εγγραφών νέων εταιρειών από εναλλακτικές αγορές.

Η οικονομία της Ρωσίας επιβιώνει και αναπτύσσεται λοιπόν, παρά τον αποκλεισμό από τη Δύση, όμως δεν σημαίνει ότι ξεπέρασε τον κίνδυνο ή θα μπορεί να το κάνει για πάντα. Η κορυφαία Ρωσίδα κεντρική τραπεζίτης, Elvira Nabiullina, τον Δεκέμβριο αύξησε τα επιτόκια στο 16%, ενώ ο Αλεξάντερ Ντανίλοφ προειδοποίησε πως αναμένεται επιβράδυνση στον καταναλωτικό και εταιρικό δανεισμό, οπότε οι τράπεζες πρέπει να προετοιμαστούν για τις σχετικές επιπτώσεις.