Μέχρι τα τέλη του 2024 παρατάθηκε η επενδυτική περίοδος για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης στο Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ. Μάλιστα, το ποσό δανεισμού διπλασιάστηκε από τις 200 χιλ. ευρώ στις 400 χιλ. ευρώ. Επιπλέον, το ύψος των ιδιωτικών εγγυήσεων για τους δανειολήπτες μειώνεται στο μισό, δηλαδή από 40% στο 20%.

Μικρομεσαίες

Στόχος είναι να εξασφαλιστούν νέα, πιο ελκυστικά δάνεια που να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιστημόνων ελεύθερων επαγγελματιών του κλάδου των μηχανικών, μελετητών και κατασκευαστών εργοληπτών δημοσίων έργων, αφετέρου να διευρυνθεί η περίμετρος χρηματοδότησης για εταιρείες του κλάδου.

Το πρόγραμμα έχει τους ίδιους ευνοϊκούς και ευέλικτους όρους και θα συνεχίσει να υλοποιείται μέσω των 8 συνεργαζόμενων τραπεζών και συγκεκριμένα:

  • Alpha Bank.
  • Eurobank.
  • Εθνική Τράπεζα.
  • Τράπεζα Πειραιώς.
  • Attica Bank.
  • Optima.
  • Συνεταιριστικές τράπεζες Θεσσαλίας και Καρδίτσας.

Από το Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ έχουν χορηγηθεί δάνεια ύψους 33,3 εκατ. ευρώ σε περίπου 300 τεχνικές εταιρείες.

Το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ), λειτουργώντας ως ο facilitator των συνεχώς μεταβαλλόμενων αναγκών των μελών του και του τεχνικού κόσμου, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και έχει σχεδιάσει προϊόντα με αναπτυξιακό και πράσινο πρόσημο, ώστε οι τεχνικές εταιρείες να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και να ανταποκριθούν αποτελεσματικά και έγκαιρα στον νέο ανεκτέλεστο όγκο των έργων υποδομής.

Παράδειγμα αποτελεί η ίδρυση της ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions, για την παροχή μικροπιστώσεων ενίσχυσης κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπού, έως 25 χιλ. ευρώ και σε νέους επιστήμονες και νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ για να εγγραφείτε.