Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να αψηφήσει τις προσδοκίες της αγοράς και να αναβάλει την έναρξη μειώσεων των επιτοκίων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, δήλωσε τη Δευτέρα το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος Robert Holzmann.

Ερωτηθείς σχετικά με εκείνους που ζητούν η πρώτη μείωση των επιτοκίων να πραγματοποιηθεί ήδη από τον Απρίλιο, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας δήλωσε στο CNBC: «Φοβάμαι ότι, φεύγοντας από το Νταβός, αυτοί οι άνθρωποι θα απογοητευτούν βαθιά».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μιλήσουμε ακόμη για περικοπές, διότι δεν πρέπει να μιλάμε γι’ αυτό. Όλα όσα είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, οπότε μπορεί να προβλέψω ακόμη και να μην υπάρξει καθόλου περικοπή φέτος».

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 2,9% τον Δεκέμβριο, από 2,4% τον προηγούμενο μήνα, κυρίως λόγω των τιμών της ενέργειας. Η ΕΚΤ έχει ως στόχο τον πληθωρισμό στο 2%.

«Αν δεν δούμε μια σαφή μείωση προς το 2%, δεν θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε πότε θα προβούμε σε περικοπές», δήλωσε ο Holzmann, ο οποίος θεωρείται ως ένα από τα πιο «hawkish (γερακίσια)» μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σε πρόσφατη έρευνα της InTouch Capital Markets.